Veertigdagentijd

26 februari tot 11 april

De periode op weg naar Pasen is er een van rust en inkeer. En van onthouding, afzien van de dagelijkse kost die ons als vanzelfsprekend toekomt. De lezingen uit de Bijbel in deze periode gaan over de pelgrimage van Jezus vanuit de woestijn naar Jeruzalem. In deze lezingen is aandacht voor stilte, verleiding, bevestiging, betekenis van water en licht, en bevrijding tot een waarachtig leven. Een leven in verbondenheid met je omgeving, in het licht van de Eeuwige.
En vasten, hoort dat er ook bij? Lees de visie van Dr. Mirella Klomp.

Bewust naar Pasen
Onder deze noemer organiseerde De Doornse Raad van Kerken hun jaarlijkse oecumenisch vastenproject. Vorig jaar was het thema ‘De weg die wij gaan’. En de opzet is: meditatieve bijeenkomsten met muziek, teksten, en stilte. Ze starten met een oecumenische Aswoensdagviering en sluiten in de Goede week af met een vesper met een iets andere opzet.
Bekijk de folder Bewust naar Pasen 2019 [pdf].
U kunt met uw gemeente natuurlijk goed zelf een thema kiezen. Er is veel materiaal beschikbaar op www.scheppingvieren.nl.

Vasten zonder bloemen?
In kloosters werden van oudsher geen bloemen gebruikt in deze periode en zweeg het orgel.
De PKN-kerk in Almen besloot om het boektet in de kerk, dat na de viering  naar een zieke of jarige gaat, in de Veertigdagentijd te vervangen door een voedselpakket van de Wereldwinkel. Dat betekent tevens een duurzame vorm van diaconie aan de schepping.

Wilt u toch liturgische schikkingen maken met takken en bloemen van het seizoen: kijk dan op www.symbolischschikken.nl. De website biedt een groot aantal voorbeelden aan de hand van thema’s en Bijbelteksten die in dit jaar gelezen worden in katholieke en protestante kerken.

Ook de PKN heeft weer een mooie brochure voor u klaar liggen. Deze is te bestellen via www.protestantsekerk.nl.

Vastenmaaltijd houden?
Een sobere maaltijd met eigen gebakken brood is vaak de basis. Maar een mens leeft niet van brood alleen?

Kapucijners, Trappistenvlees en de smaak van vasten
Kapucijners, andere bonen en erwten, passen bij de Veertigdagentijd. Ze zitten vol met vlees-vervangende eiwitten. Geen vlees eten is nog steeds passend in de vastentijd. Om stil te staan bij het lijden van mensen, armoede en honger, en tevens het lijden en de uitputting van de aarde en dieren.
Kapucijners worden ook Trappistenvlees genoemd omdat deze monniken vegetariërs zijn en deze bonen ook vaak op hun menu staan.

Op www.sameneerlijketen.nl staan passende recepten voor de 40-dagentijd. Bijvoorbeeld een woestijnsoep, bonengerechten en andere maaltijden met soms Bijbelse ingrediënten, altijd passend bij het seizoen. Vanwege de duurzaamheid en om de smaak van geloof op het spoor te komen. Een spoor met aandacht voor hongersnood en de schepping die zucht.

Ook Kerk in Actie heeft dit jaar weer een 40-dagen programma met extra aandacht voor sociale projecten, het vasten, internationale recepten en voor bloemschikken voor de 40-dagentijd en de Paasdagen.
Zie: www.kerkinactie.nl

En bij Tear ligt de nieuwe veertigdagenkalender voor je klaar. Met voor iedere dag in de veertigdagentijd een bijbelse overdenking, weetjes én tips over hoe je een eerlijke en bewuste leefstijl in de praktijk brengt. Alles om je te inspireren in de tijd voor Pasen.
Te bestellen via: kalender.tear.nl.

Groen met paars in de Veertigdagentijd?
Paars is de liturgische kleur voor de komende periode van bezinning en vasten.
Voor passende teksten, recepten, symbolische composities en praktijksuggesties in deze periode om stil te staan bij het leed op aarde, van mensen en alle schepselen en de uitputting van de aarde zelf, zie de groene websites van de Raad van Kerken:
www.scheppingvieren.nl
www.sameneerlijketen.nl