• Dit event is voorbij.

Veertigdagentijd

6 maart tot 20 april

De periode op weg naar Pasen is er een van rust en inkeer. En van onthouding, afzien van de dagelijkse kost die ons als vanzelfsprekend toekomt.
En vasten, hoort dat er ook bij? Lees de visie van Dr. Mirella Klomp.

Bewust naar Pasen
Onder deze noemer organiseert De Doornse Raad van Kerken hun jaarlijkse oecumenisch vastenproject. Dit jaar is het thema ‘De weg die wij gaan’. En de opzet is nieuw: meditatieve bijeenkomsten met muziek, teksten, en stilte. We starten met een oecumenische Aswoensdagviering en sluiten in de Goede week af met een vesper met een iets andere opzet.
Bekijk de folder Bewust naar Pasen [pdf] of ga naar Bewust naar Pasen.

U kunt met uw gemeente natuurlijk goed zelf een thema kiezen. Er is veel materiaal beschikbaar op www.scheppingvieren.nl.

Vasten zonder bloemen?
In kloosters werden van oudsher geen bloemen gebruikt in deze periode en zweeg het orgel.
De PKN-kerk in Almen besloot om het boektet in de kerk, dat na de viering  naar een zieke of jarige gaat, in de Veertigdagentijd te vervangen door een voedselpakket van de Wereldwinkel. Dat betekent tevens een duurzame vorm van diaconie aan de schepping.

Wilt u toch liturgische schikkingen maken met takken en bloemen van het seizoen: kijk dan op www.symbolischschikken.nl. De website biedt een groot aantal voorbeelden aan de hand van thema’s en Bijbelteksten die in dit C-jaar gelezen worden in katholieke en protestante kerken.

Ook de PKN heeft weer een mooie brochure voor u klaar liggen. Deze is te bestellen via www.protestantsekerk.nl.

Vasten voor het klimaat
Sluit je aan bij vele andere deelnemers via Fast for the climate. Zij vasten sinds 2013 op iedere eerste dag van de maand.

Vastenmaaltijd houden?
Een sobere maaltijd met eigen gebakken brood is vaak de basis. Maar een mens leeft niet van brood alleen?
Op www.sameneerlijketen.nl staan passende recepten voor de 40-dagentijd. Bijvoorbeeld een woestijnsoep, bonengerechten en andere maaltijden met soms Bijbelse ingrediënten, altijd passend bij het seizoen. Vanwege de duurzaamheid en om de smaak van geloof op het spoor te komen. Een spoor met aandacht voor hongersnood en de schepping die zucht.

Ook Kerk in Actie heeft dit jaar weer een 40-dagen programma met extra aandacht voor sociale projecten, het vasten, internationale recepten en voor bloemschikken voor de 40-dagentijd en de Paasdagen.
Zie: www.kerkinactie.nl/40dagentijd

En bij Tear ligt de nieuwe veertigdagenkalender voor je klaar. Met voor iedere dag in de veertigdagentijd een bijbelse overdenking, weetjes én tips over hoe je een eerlijke en bewuste leefstijl in de praktijk brengt. Alles om je te inspireren in de tijd voor Pasen.
Te bestellen via: kalender.tear.nl.

Begin:
Einde: