Spring naar inhoud

Duurzaam leesvoer rond de Kerstdagen

Voor wie tijdens de feestdagen tijd neemt om te lezen, is er in de afgelopen weken weer van alles verschenen. Wijnand Duyvendak geeft in Het groene optimisme (Prometheus Bert Bakker, 304 blz. € 29,95) een inkijkje in wat hij als ‘loopgravenoorlog tussen VROM en Economische Zaken’ beschrijft. Geen boek om een hoopvolle Kerst mee te inspireren, wel de moeite waard om de ernst van de zaak onder ogen te blijven zien.

Veel optimistischer is De Duurzaamheidsrevolutie van Herman Verhagen (Jan van Arkel, 200 blz. € 14,95) Verhagen, consultant bij Good Company, beschrijft de verandering van accent in de ontwikkeling van duurzaamheid, van overheid naar bedrijven en burgers. Het boek past in de trend die door organisaties als Urgenda is ingezet: niet wachten op Atsma of Verhagen maar zelf in beweging komen. Een mooi nieuwjaarsvoornemen, voor ons allemaal.

Ook bij uitgeverij Jan van Arkel verscheen De mens als god; hoe de aarde het Antropoceen kan doorstaan (299 blz. € 14,95) van de Engelse wetenschapsjournalist Mark Lynas. Deze baarde drie jaar geleden veel opzien met zijn prijzen winnende boek Zes Graden, waarin de meest schrikbarende scenario’s van opwarming van de aarde worden beschreven. Nu legt hij uit hoe de mensheid tegen negen ‘planetaire grenzen’ botst.  Drie daarvan, biodiversiteit, klimaat en stikstofproductie, zijn al overschreden. Landgebruik, zoetwater, gif, aerosolen, verzuring van de oceanen en de bedreigde ozonlaag leveren de andere ‘geboden voor de eenentwintigste eeuw’. Een leerzame update van de waarschuwingen die de milieuwetenschap ons steeds weer voorhoudt. Jammer dat Lynas een deel van zijn vertrouwen op kernenergie lijkt te hebben gevestigd.

Wie tenslotte al met Kerstmis aan goede voornemens wil beginnen, wijzen we graag nog een keer op het kookboek van Han Wilmink en Tini Brugge, Koken met Bezieling (Kok, 128 blz., € 17,50). Voor de daad, de hap en de slok bij het woord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *