Spring naar inhoud

Donkere Dagen

Halverwege Advent – de mooiste want meest hoopvolle tijd van het jaar – maakt mijn zaterdagkrant me attent op een interview dat Der Spiegel voerde met Dennis Meadows, één van de bekendste leden van de Club van Rome die met zijn rapport Limits to Growth veertig jaar geleden de Westerse wereld wakker schudde. Geen vrolijk stemmend interview, zo blijkt bij lezing op de website van het Duitse weekblad.

DennisMeadowsMeadows verwijt de grote industriële winstmakers van deze wereld dat ze geen belang zien in verandering. Olieslurpers raken niet van hun verslaving af zolang aan die verslaving verdiend wordt. En research gaat naar welvaartsprobleempjes als rimpelcrèmes, niet naar genezing van grote epidemieën. Ook als zich buitenstaanders of nieuwkomers melden met uitvindingen die de teloorgang van onze welvaart kunnen remmen dan nog zal de toepassing daarvan naar zijn mening zo lang duren dat het naar alle waarschijnlijkheid te laat zal zijn.

Meadows ziet hier en daar wel positieve lokale veranderingen maar voor de globale – met name klimaatverandering – is meer nodig dan een plaatselijke initiatief- of pressiegroep. ‘Niemand levert een afdoende prikkel om onze gemeenschappelijke goederen te beschermen.’ ‘Zelfs als we onze CO² uistoot vandaag tot nul reduceren, gaat de opwarming van de aarde nog honderd jaar door.’
Hij lijkt de moed te hebben opgegeven: ‘Beschavingen komen en gaan, dat gaat al 300.000 jaren zo’.

Verandering
Als strategie voor verandering is zo’n onheilsboodschap helemaal verkeerd, weten we al heel lang. Je krijgt mensen alleen in beweging met positief uitdagende communicatie; van angstaanjagers en zuurpruimen worden ze alleen maar machteloos en passief. Toch raad ik u aan het interview te lezen en op u te laten inwerken.

Want echte hoop op verandering vraagt ook om bewustwording van de ernst van de situatie. En de moed niet willen opgeven is iets anders dan je in slaap laten wiegen door het oppervlakkige optimisme van veel economische en politieke leiders van deze tijd.

KeesTingaOok in Advent kunnen we niet om de boodschap van Meadows heen.
Onmogelijk licht schijnt alleen in heel donkere dagen.

 

Kees Tinga - 17 december 2012