Spring naar inhoud

Zeker weten?

Colunm van Peter Builtjes - juli 2012

Vaak wordt mij de vraag gesteld: ‘ja, klimaatverandering, maar hoe zeker weten we dat eigenlijk?‘ Dan meld ik wat de IPCC daarover schrijft: de huidige temperatuurstijging is met een zekerheid van 90 % door de mens veroorzaakt.  Maar hoe komt het over als we dat zo zeggen?

Als onderzoeker naar luchtkwaliteit en klimaatverandering ben ik gewend om wetenschappelijke uitspraken van enige onzekerheid te voorzien. Er zijn namelijk maar weinig zaken die we echt zeker weten. Dat we het verleden niet kunnen veranderen, dat we eens zullen sterven, dat staat wel vast. Maar wetenschappelijke uitspraken, ook over het fameuze Higgs-deeltje, ze  zijn behept met een ‘zekere mate van onzekerheid’.

Bij klimaatverandering  ontstaat door die normale onzekerheid een apart probleem, veroorzaakt door de grote maatschappelijke impact die bestrijding van klimaatverandering in onze maatschappij heeft. Die onzekerheid wordt door  klimaatsceptici gebruikt, nee misbruikt, om te zeggen: ‘kijk maar, ze weten het niet zeker, dat zeggen ze zelf’. Beklemmend is om te zien dat sommige personen die zich in de USA inspannen bij het bevorderen van de klimaatscepsis, dezelfde zijn die een rol speelden in de discussie over de schadelijkheid van roken. ‘Handelaren in twijfel’ mag je ze wel noemen.

Toch kan ik niet anders zeggen dan dat ik niet alles met 100 % zekerheid weet. Maar ik ben er tegelijkertijd  ook van  overtuigd dat klimaatverandering mede door de mens wordt veroorzaakt, dat technische maatregelen alleen de problemen niet zullen oplossen, en dat we een fundamenteel andere richting zullen moeten kiezen, bij het inrichten van onze maatschappij en bij onze omgang met mensen en milieu.

Eigenlijk ben ik daar heel zeker over..

 

Peter Builtjes

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *