Spring naar inhoud

Dertigste ‘Groene Kerk’ staat in Utrecht

‘Dit is mijn kans!’ dacht Ottelien van Weelden, toen haar kerk (de Vrijgemaakt Gereformeerde Opstandingskerk Utrecht Noordwest, aan de Prinses Margrietlaan) over een nieuw beleidsplan ging denken en daarover berichtte op de facebook pagina van de gemeente.

Ze had na haar opleiding tot verpleegkundige een tijdje als vrijwilliger in een ziekenhuis in Tanzania gewerkt; dat had haar ogen geopend voor het lijden van arme mensen en ze voelde dat ze ook in haar eigen omgeving meer zou willen doen aan een verantwoorde levensstijl. Dus reageerde ze op de facebookpagina van haar kerk met de suggestie om van duurzaamheid een beleidsprioriteit te maken. ‘Kerken zouden hierin toch voorop moeten lopen’, vindt ze.

De commissie van beheer nam contact met haar op en even later was ze verantwoordelijk gemaakt om te onderzoeken wat er nodig was om de Opstandingskerk tot een ‘Groene Kerk’ te maken. Ze heeft nu geïnventariseerd wat er in de kerk al aan groen beleid te vinden is – en dat is al een aardig lijstje. De kerk ging over op groene energie, fair trade koffie, vervangt oude verlichting door spaarlampen en doet alle interne communicatie per e-mail. Ook aan de ‘’P’ van People is gedacht: de kerk werkt mee aan inzameling voor de voedselbank en is lid van een diaconaal platform in de wijk dat allerlei sociale activiteiten onderneemt.

Komend seizoen wil Ottelien samen met een aantal gemeenteleden een activiteit organiseren om de eigen gemeenteleden bij de vergroening van het kerkelijk beleid te betrekken. Ze hoopt dat haar geloofsgenoten zo enthousiast zullen worden dat ze ook in hun eigen leven meer aan duurzaamheid gaan doen.

Zo gaat dat dus, ‘Groene Kerk’ worden. Er zijn nu dertig ‘Groene Kerken’ in ons land. Wordt die van u de volgende? Samen kunnen we ervoor zorgen dat kerken zichtbaar worden als het gaat om hun zorg voor de Schepping. Het is belangrijk dat men u kan vinden. Niet elke kerk hoeft immers steeds zelf het wiel uit te vinden. Kijk op www.groenekerken.nl om te zien hoe u dat kunt aanpakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *