Spring naar inhoud

Een groene Sint

GroeneSintDe Sint is weer in het land. Onze nationale goedheiligman is half november veilig aangekomen uit Spanje en wordt ook dit jaar - ondanks stormachtige discussies, mediahypes en uitspraken van de VN - vergezeld van zwarte pieten. Geen rode, blauwe, gele of witte, nee: traditioneel zwart. Natuurlijk niet vanwege Afrikaanse afkomst maar….. vanwege het klauteren door beroete schoorstenen. Met schone kleren, dat dan weer wel.

Een element dat ik heb gemist in de discussies is de kleur van Sint zelf. Is het zo vanzelfsprekend dat een goedgeefse heilige blank is? Was de bisschop van Mira echt spierwit? Het lijkt mij niet, dus stel ik voor om ook Sint een kleurtje te geven, en wel: groen. Laten we het sinterklaasfeest vergroenen. We denken niet meer zwart-wit maar groen. Ik zeg: Doen.

Een groene Sint als motor van groene groei en duurzame ontwikkelingen. Alleen Fair trade en Max Havelaar cadeautjes, recyclebaar cradle to cradle speelgoed, biologisch- ecologisch snoep van regionale producten, surprises uit de kringloopwinkel en het repair café. Niet consumptie staat centraal maar creativiteit, sociaal contact en inspiratie: Creativiteit in surprises en gedichten, sociaal contact met familie, vrienden en de buurt, inspiratie tot duurzaam gedrag. Met uiteraard groen pakpapier en gedichten in groene inkt geschreven. En ook: Op 5 december alle stoplichten op groen, we mogen alleen te voet de straat op, hoeven niet naar het werk en hebben vrij om volop te dichten en te knutselen. Een groene golf in tijden van crisis met Sint als groenheiligman.

Zou dit geen mooi nieuw project zijn voor Kerk en Milieu? Een nieuw speerpunt voor de samenwerkende kerken: Vergroening van het sinterklaasfeest. Een periode voor de schepping in september lijkt er toch niet meer in te zitten. Sint is tenslotte een heilige, hét kerkelijk symbool van vrijgevigheid, naastenliefde en medemenselijkheid! Laten we hem kerkelijk omarmen en aanpassen aan de noden en behoeften van deze tijd: minder verspilling en meer duurzaamheid. We kunnen al groen geloven, er zijn al groene kerken, op naar een groene heiligman!

Ik heb een groen visioen
van een groen legioen
met groene pieten en een groene Sint,
die heel Nederland verbindt
en ieder weet te stimuleren
om het goede groene leven te proberen.

Niet te geloven, de kerk loopt voorop
en zet de Sint een groene mijter op.
Weg met vrees voor roe of straf:
Sint heeft nu een groene staf
en leidt ons met zijn groene hand
naar een duurzaam Nederland.

 

HansMeekIk wens ieder een gezegende, witte Kerst, maar eerst….. een groene Sint.

Hans Meek, lid webredactie Kerk en Milieu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *