Spring naar inhoud

Duurzaamheid voor gevorderden: campagne ‘fossiel vrij’

euflagNu de politieke spanning met Rusland oploopt, worden we in Europa met de neus op onze energieafhankelijkheid gedrukt. Op Denemarken na zijn alle Europese landen sterk afhankelijk van olie- en gasimporten uit o.a. Rusland. Energieafhankelijkheid is vooral een politiek en economisch probleem maar daarachter schuilt een kwestie die op langere termijn veel ingrijpender is: ons gebruik van fossiele energiebronnen is onverantwoordelijk hoog, put schaarse bronnen in hoog tempo uit en zorgt voor veel te veel CO₂ uitstoot.

Geen wonder dat er in de internationale milieubeweging een campagne op gang kwam voor ‘fossielvrij’ energiegebruik. De klimaat en geloofgroep van de Keizersgrachtkerk in Amsterdam maakte ons attent op de activiteiten van de Nederlandse tak van de campagne, te vinden op gofossilfree.org/nl.

In verschillende steden en dorpen zijn lokale werkgroepen actief waarmee u contact zou kunnen leggen om te zien wat er in uw eigen situatie mogelijk en haalbaar is. Verduurzaming van het eigen energieverbruik is een voor de hand liggende maatregel. Maar er is meer: herbelegging van financiële middelen bijvoorbeeld. De Wereldraad van kerken in Genève nam daarbij het voortouw door het besluit om alle beleggingen in olie en gas te beëindigen.  Mooie aanleiding om het gesprek met de eigen kerkrentmeesters weer eens op te pakken, vindt u niet?

-----

Bron: de nieuwsbrief van de GroeneKerkenactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *