Spring naar inhoud

Een nieuw verhaal voor de Aarde

nvvda– een documentaire van David Andreae

Een veertigtal vrijwilligers uit Boxtel en Tilburg hebben een documentaire gemaakt: "Een nieuw verhaal voor de Aarde".

De film werd enthousiast ontvangen in Boxtel tijdens drie voorstellingen in de Protestantse kerk te Boxtel. Zij is ook vertoond op Omroep Dommelland.

Een unieke kijk op een ander natuurbeeld en mensbeeld in relatie tot duurzaamheid

Ondanks onze technologische mogelijkheden en wetenschappelijke kennis slagen we er niet in de milieu- en klimaatcrisis écht op te lossen. Hoe komt dat? Die vraag vormt het startpunt voor de filmdocumentaire.

De basis van de film is het gedachtegoed van cultuurhistoricus Thomas Berry (VS, 1914-2009). Zijn centrale stelling is dat de mens al eeuwenlang geen eenheid meer vormt met de Aarde. Thomas Berry stelde dat religie, filosofie en wetenschap over het algemeen weinig zorg tonen voor de natuur. Daarom is er een nieuw verhaal voor de Aarde nodig, waarin de rol van de mens in een breder perspectief geplaatst wordt als medeverantwoordelijk voor de evolutie. De documentaire maakt een reis langs nieuwe inzichten uit de filosofie, de wetenschap en de spirituele tradities. De film maakt gebruik van interviews, animaties, natuuropnamen, poëzie en dans.

Experts die in de film aan het woord komen: Prof. Dr. Koo van der Wal, Elly Verrijt, Brian Swimme

Joanna Macy, bekend van het Hart en Ziel onderwerp van Transition Towns, schrijft in Thomas Berry – dreamer of the Earth: “Geen concept dat Thomas Berry propageert lijkt urgenter voor dit historisch moment dan dat van de Aarde-gemeenschap. Berry zegt dat het illustratief is voor de transformatie van ons wereldbeeld van een antropocentrische norm en waarde naar een biocentrische of geocentrische norm”.

Tijdschrift BRES, aug. 2013:  ”Prachtige documentaire over mens, natuur en de verbinding”

NieuwVerhaal

De film is Nederlandstalig en duurt 53 minuten:

Bekijk de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=xXbqWhmm7zo

Bekijk de film:

https://www.youtube.com/watch?v=gB-LFY9KYDM

Bekijk het interview met regisseur David Andreae:

 

Of bekijk Een nieuw verhaal voor de Aarde op Youtube.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *