Spring naar inhoud

De communicatie van het VN Klimaatpanel

coin_transparentVan februari tot mei 2014 liep ik  stage bij de Climate Outreach & Information Network (COIN), in Oxford. COIN vertaalt academische kennis over klimaatverandering naar de behoeften van verschillende doelgroepen.

Samen met mijn begeleider Adam Corner en een paar anderen werkte ik aan het project Talking Climate. Talking Climate biedt een platform voor mensen die klimaatveranderingscampagnes ontwerpen. Zij krijgen vanuit COIN inzicht in goede communicatie-strategieën.

Ik zit in de laatste fase van mijn opleiding aan het Windesheim Honours College (WHC). Het WHC leidt studenten op tot project managers of consultants op het gebied van duurzaamheid. Ik ben gespecialiseerd in Communication & Media en bij COIN terecht gekomen voor het schrijven van mijn eindopdracht, de zogenaamde thesis.
Mijn thesis gaat over hoe het VN Klimaatpanel, the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), zijn communicatie naar andere doelgroepen dan de hoofddoelgroep kan verbeteren. IPCC’s hoofddoelgroep bestaat uit beleidsmakers en overheden. De IPCC heeft toegezegd om  informatie effectief beschikbaar te maken voor deze secundaire  doelgroepen, maar laat hier momenteel nog grote steken in vallen.

Ik heb 16 grote namen in de wereld van klimaatverandering mogen interviewen om inzicht te krijgen in hun  informatiebehoefte vanuit de IPCC. Hierbij moet je denken aan mensen die werken voor NGO’s en aan de media in het Verenigd Koninkrijk (the Guardian e.a.).

De resultaten van mijn onderzoek zijn vernieuwend en dragen bij aan de discussie over de toekomst van de IPCC. Bijvoorbeeld, is het nog wel zo zinvol om elke zes a zeven jaar big Assessment Reports te publiceren terwijl je ook science on demand (wetenschap op aanvraag) zou kunnen realiseren? En zou de IPCC er niet goed aan doen om zijn drafting process openbaar te maken, zodat de klimaatsceptici niet meer met het argument kunnen komen dat de IPCC wetenschappers alleen maar samenzweren?

Science&StoriesNaast mijn thesis heb ik  samen met mijn begeleider een rapport geschreven, "Science & Stories: Bringing the IPCC to life", dat deels op mijn onderzoek is gebaseerd. In dit rapport zeggen wij dat het niet genoeg is om simpelweg de feiten te presenteren, aangezien de IPCC dit al jaren doet en de publieke opinie minimaal verandert. Naast andere aanbevelingen opperen wij dat de IPCC er goed aan zou doen om het menselijke verhaal achter de wetenschap te vertellen.

Tot nu toe is dit rapport buitengewoon goed ontvangen, waarschijnlijk vanwege de vernieuwende aanbevelingen. We krijgen positieve reacties uit het veld, maar ook mensen van de IPCC zelf hebben ons benaderd.

Zoals jullie vast snappen, ben ik erg blij met deze stage. Ik ben hier in contact gekomen met buitengewoon interessante mensen en ik heb veel geleerd over deze wereld. Na deze stage begin ik aan een nieuw avontuur: de master Applied Communication Sciences aan de Universiteit van Wageningen.

 

Door Christel van Eck - mei 2014

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *