Spring naar inhoud

De Duurzame 100

l-TrouwIn de jaarlijkse Duurzame 100 van Trouw is ook deze keer vrijwel iedere connectie met het domein van kerken en godsdienst afwezig. Toegegeven, weerman Reinier van de Berg staat erin, maar dat is vast niet omdat deze zijn lezingen ook in veel kerken houdt. Nee, de jury en de duurzame redacteuren van Trouw hebben kennelijk weinig meer met kerk en/of denken bij duurzaamheid aan van alles behalve aan godsdienstige motivatie en kerkelijke praktijk.

Jammer, want als Trouw bijvoorbeeld op 10 oktober een verslaggever naar de Groene Kerkendag in Houten had gestuurd, had daar een wereld kunnen open gaan. In de groene kringen van de kerken werken honderden enthousiaste vrijwilligers en die worden ondersteund door een groepje beroepskrachten, predikanten, pastores en inhoudelijke professionals met een lange adem. Ze hoeven er vast zelf niet zo nodig op te prijken, op die lijst van respect en erkenning. Maar waarom anderen wel en zij niet?

Daarom voeg ik aan die 100 van Trouw in gedachten een serie namen toe, van mannen en vrouwen met een bewonderenswaardig groen uithoudingsvermogen, met duurzame motivatie, verbeeldingskracht en spiritualiteit. Ze organiseren werk- en toogdagen, ze zorgden voor een prachtige Tookit Duurzaam Kerkbeheer, ze zetten mooie websites in elkaar, ze runnen een kerktuin of een milieuklooster, en brengen dit najaar honderden groene pelgrims op de been. Chapeau, Christiaan Hogenhuis, Irene Tom, Sjoerd van Schooneveld, Joost Kahmann, Martine Vonk, Gerard Moorman, Tini Brugge, Guy Dilweg, Marjolein Tiemens – en al die anderen.

Voor mij staan jullie er ook op – met grote groene stippen!

KeesTinga02door Kees Tinga - oktober 2015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *