Op een Amerikaanse website las ik dat een dominee zei dat één op de drie preken of overwegingen over klimaatverandering zou moeten gaan, “want anders gaat het over vijftien jaar elke week over droefenis.”
Het zou mooi zijn als de kerkgangers op de zondagen regelmatig worden opgeroepen zorg te dragen voor de Aarde met alles wat erop leeft. Ik heb al vaker geschreven dat de pausen Johannes Paulus II en Benedictus XVI herhaaldelijk aandacht vroegen voor de zorg van het milieu. Paus Franciscus treedt wat dit betreft in hun voetsporen met de encycliek Laudato Si' waarin hij laat zien dat mondiale ongelijkheid en de vernietiging van het milieu zijn aan elkaar gerelateerd. Hij pleit daarom voor een integrale ecologie.
Begin maart 2015 nam kardinaal Peter Turkson, voorzitter van de pauselijke raad voor gerechtigheid en vrede, hier alvast een voorschot op met de Trocaire Vastenlezing. Trocaire is de Vastenaktie van Ierland. Turkson schetst in zijn lezing de vier beginselen in het denken over integrale ecologie van paus Franciscus.
- De oproep om behoeders (beschermers) te zijn is integraal en alles omvattend.
- Zorg voor de schepping is een deugd in zichzelf.
- We moeten zorgen voor wat we liefhebben en vereren.
- De oproep tot dialoog en een nieuwe mondiale solidariteit.
Het is een erg goede lezing en een geweldige inspiratiebron voor voorgangers om die integrale ecologie een plek te geven in hun overwegingen.
...
Ik zou zeggen, voorgangers verenig u, jong en oud, prof of ‘leek’, christen of moslim, en ga de uitdaging aan. Kerk en Milieu wil hier graag bij helpen en roept dan ook alle voorgangers op om hun groene overwegingen met elkaar te delen om elkaar te inspireren. Kerk en Milieu stelt haar website hiervoor beschikbaar.
Heeft u een groene overweging stuur deze dan naar de redactie van de website van Kerk en Milieu sturen: .
—
Door Marjolein Tiemens-Hulscher
Groen geloven