Spring naar inhoud

Plastic Soup Surfer

plastic-soup-surferDat ‘ie voorzichtig aan de weg timmert, blijkt uit het feit dat ik zo nu en dan de vraag krijg of Merijn Tinga misschien familie is. Naar verluidt kon hij als kleine jongen eerder surfen dan lopen. Als Plastic Soup Surfer voer hij met een van plastic zwerfafval gemaakt board al eens langs de Hollandse kust – waarbij het board helaas na enkele uren in stukken brak. Zijn laatste actie verliep voorspoediger.

Op een verbeterd draagvleugelkitesurfboard vloog hij met surfmaat en volgboot begin september van Scheveningen naar Lowestoft aan de Engelse oostkust. Een nieuw record werd net niet gehaald maar de poging kreeg genoeg publiciteit om het doel van dit alles onder de aandacht te brengen.

De oceanen – en in het verlengde daarvan de gezondheid van dieren en mensen – worden bedreigd door de enorme hoeveelheden plastic afval die er door mensenhanden in terecht komen. Ook op onze eigen stranden valt het grote aantal petflesjes op dat na recreatie blijft rondslingeren en via de vloedlijn in de zee verdwijnt.

Merijn wil dat er een statiegeldregeling komt voor die miljoenen petflesjes die mensen – ondanks de vele duurzame alternatieven – blijven kopen. De petitie die behandeling van een wetsvoorstel in het parlement moet mogelijk maken heeft 40.000 ondertekenaars nodig!

Neem een kijkje op www.plasticsoupsurfer.org en ga naar petities.nl en steun het initiatief.

Bij voorbaat dank – namens zijn trotse oom...

Kees Tinga

→ Ga nu naar petities.nl en steun het initiatief.