Weer een VN Klimaatconferentie. Weer meer dan twintigduizend (!) deelnemers in een enorm vergadercomplex. Weer de nodige voorbeschouwingen, sfeerimpressies en nabetrachtingen. En leverde het ook nog iets op?
Eerlijk gezegd was ik best een beetje verrast over de media-aandacht voor deze ‘tussenconferentie’; kennelijk is de positieve energie van ’Parijs’ toch aardig blijven hangen. Maar de resultaten vallen weer niet erg mee. Van pleitbezorgers voor natuur en milieu wordt ook nu weer veel geduld gevraagd, terwijl ondertussen de risico’s op onherstelbare schade voor slachtoffers nu en in de toekomst blijven toenemen.
Gelukkig waren er toch weer lichtpuntjes. Nee, niet onze nieuwe minister voor economie en klimaat. Die verkondigt overal parmantig dat klimaatverandering zoveel kansen biedt op meer werkgelegenheid en welvaartsvergroting. Als neo-liberaal zie je – geloof je - immers dat in elke dreigende ramp vooral een verdienmodel schuilt. Het goede nieuws kwam eerder van Amerikaanse dwarsliggers, die - ondanks Trump - hun inzet voor duurzaamheid op lokale en regionale schaal niet opgeven.
Het goede nieuws kwam ook uit Brussel waar een bescheiden akkoord gesloten werd over emissierechten. En uit Groningen. Nee, niet uit de bodem, al had de Raad van State in dat verband voor geplaagde Grunnigers wel een aardige opkikker te melden. Maar net als in Amerika lieten wetenschappers, milieuactivisten en bedrijven uit de drie Noordelijke provincies op een heuse ‘Klimaattop Noord-Nederland’ zien dat ook zij in hun eigen omgeving ‘grote groene ambities‘ hebben. Ze gaan experimenteren met een 'CO₂-absorberende weg', ze gaan heel veel laadpalen plaatsen en heel veel zonnepanelen langs veertig kilometer van de A37 tussen Hoogeveen en Emmen. En er komen hybride treinen op de Arriva-lijnen.
Niet onbelangrijk, die VN Klimaatconferenties. Ook de volgende, in Polen, zal straks weer de nodige aandacht vragen. Maar let ondertussen op al die regionale en lokale initiatieven – en doe er als het even kan zoveel mogelijk aan mee. Blijf mondiaal denken, blijf lokaal handelen; dicht bij huis liggen de mogelijkheden voor echte verandering.
Kees Tinga
november 2017
Het verslag van de UN is te lezen op www.climateactionprogramme.org.