Spring naar inhoud

Na de verkiezingen

Ondanks pleidooien en waarschuwingen van kranten (zoals Trouw), wetenschappers (zoals Van Egmond) en wijze oude mannen (zoals Wijffels en Nijpels) kwam het klimaat er in de vaderlandse verkiezingen toch weer bekaaid af. Pechtold, Klaver en Thieme boekten flinke winst, Segers bleef gelijk en dat was het wel zo’n beetje. Voor de overige partijen was het klimaat een brug te ver: ‘die put dempen we later wel of gaat vanzelf wel dicht’.

Wakker worden?

Met Trump als machtige dwarsligger wordt de uitvoering van de Parijse akkoorden zo wel erg afhankelijk van China, India, Duitsland, Engeland en Frankrijk.

In de nieuwe (minderheids?) regering hier zal D66 de groene hazen moeten vangen – een schier onmogelijke opdracht met de onwillige rekenrentmeesters van CDA en de eigenlastenverlagers van de VVD. Wat moeten er in vredesnaam nog meer voor cijfers en feiten voorbijkomen voordat de mooi-weer-politiek eindelijk wakker wil worden? Het motto van Rutte 3 ligt op zo’n manier al klaar: ‘Terwijl de zeespiegel stijgt, past Rutte op uw winkel.’

Licht aan de horizon

Stroomt Gods water straks letterlijk over de akkers? Voor burgers die het klimaatprobleem wél bovenaan hebben staan wordt de verleiding groot om de moed langzaam maar zeker op te geven.

Nee, niet doen, sombere groendoemdenkers en hardnekkige ecovolhouders! Er is ondanks al die donkere wolken nog steeds licht aan de horizon. Bedrijven blijven het voortouw nemen en oefenen steeds meer groene druk uit, in Amerika net zo goed als in Europa. En de Less is more benadering blijft – vooral onder jongeren - groeien. Een ecologisch verantwoorde levensstijl is niet ‘veel moeten en niks mogen’ - wat Rutte ons maar blijft wijsmaken. Een groene levensstijl vraagt zeker om verandering - van kwantiteit naar kwaliteit, van meer naar minder – maar gaat niet ten koste van plezier en geluk. In tegendeel: duurzaam leven is echt genieten – omdat er ook voor anderen na ons wat te genieten overblijft.

Kees Tinga - maart- 2017