Spring naar inhoud

Catharina groen, zonnepanelen doen

De werkgroep Duurzaamheid groene Catharinakerk in Woudenberg heeft eind 2016 het plan gelanceerd om een zonne-energiesysteem op het dak van de H. Catharinakerk te laten plaatsen. De werkgroep zag dit als een belangrijke start op weg naar meer duurzaamheid en milieubewustzijn in de kerk. De kosten voor 16 panelen werden begroot op € 6.000, -. Een voorstel daartoe aan de locatieraad en aan het parochiebestuur strandde. Argument: Geen geld.

 

Sponsoractie

Daardoor liet de werkgroep zich niet uit het veld slaan en heeft zij een sponsoractie bedacht, waar de parochianen echt warm voor liepen. De actie werd, onder grote belangstelling, door middel van een presentatie toegelicht in de kerk.

Als basis voor haar sponsoractie werd gekozen voor het tangrampuzzelspel. Het puzzelspel vindt zijn oorsprong in China en je kunt er duizenden figuren mee maken. Het puzzelspel bestaat uit 7 stukjes: 2 grote driehoeken, 2 kleine driehoeken, 1 middelgrote driehoek, 1 parallellogram en 1 vierkant. Van de 7 stukjes kan men één vierkant maken. Een vierkant staat voor 1 zonnepaneel.

Aan de hand van de tangram konden de parochianen op een ludieke en wat speelse manier een heel of een deel of een combinatie van delen van een zonnepaneel te sponsoren. Elk stukje vertegenwoordigde een waarde. Alle 7 stukjes samen, dus het hele vierkant, stond gelijk aan de kosten voor 1 zonnepaneel, namelijk €375. Op die manier konden parochianen naar wens en vermogen bijdragen aan een stukje verduurzaming van de kerk. Let op: er werd niet direct om geld gevraagd, wel om een toezegging op schrift. Het leuke was ook dat in de kerk de stand van zaken aan de hand van de binnengekomen toezeggingen visueel werd bijgehouden. Op een groot bord werd elke zondag het verloop van de sponsoractie gevolgd en aangegeven wat aan toezeggingen was ontvangen. In presentatie werden nog andere ideeën voor het inzamelen van geld voor het voetlicht gebracht, maar omdat de sponsoractie zo succesvol verliep werden geen andere activiteiten meer georganiseerd. Binnen vier maanden was een bedrag van € 6.420, - aan toezeggingen binnen.

 

 

Plaatselijke ondernemer

Op basis van de gevraagde offertes werd het werk gegund aan een plaatselijke ondernemer en op 17 augustus 2017 werden de panelen op het dak van de kerk geplaatst. Op zondag 15 oktober 2017 werd het zonne-energiesysteem feestelijk in gebruik genomen onder genot van een drankje en een hapje.

Voor verder informatie kan men contact opnemen met

De werkgroep Duurzaamheid groene Catharinakerk