Spring naar inhoud

Kerkelijke kleding van hergebruikt plastic

Soutanes en stola's volledig gemaakt van gerecyclede plastic flessen zijn voor het eerst in de handel. Het initiatief komt voort uit een reactie op de toenemende zorg om plastic afval. Het bedrijf Butler & Butler in Hampshire heeft een weefsel gemaakt van gesmolten plastic flessen, omgevormd tot draden en vervolgens geweven tot bruikbaar textiel voor dames- en herenkleding. Het eindresultaat is een "echt zachte stof die veel mooier is dan gewone polyester" zei de directeur, de Revd Simon Butler.

Butler & Butler ging op zoek naar een gerecycled plastic weefsel toen de verhalen over vervuiling door plastics de krantenkoppen begonnen te raken. Hun assortiment omvatte al Fairtrade shirts van puur-katoenen en van poly-katoen, dat gedeeltelijk is afgeleid van kunststoffen.

"We begonnen te vragen: is er ergens dat plastic recycleert, wat we kunnen gebruiken? Uiteindelijk hebben we een bedrijf in India gevonden dat ons een gerecycled plastic weefsel bezorgt. Het is duurder voor ons om te kopen vanwege het extra proces, maar het produceert een hele mooie stof.

In tegenstelling tot de andere producten van het bedrijf, kunnen de gerecyclede plastic materialen en stoffen niet als Fairtrade worden aangemerkt, omdat 100 procent synthetische of kunstmatige vezels niet binnen de normen valt. Butler stelt dat het bedrijf echter strenge audits hanteert om ervoor te zorgen dat elk onderdeel van zijn supply chain "niet uitbuitend" is.

Veertig gerecyclede flessen worden gebruikt om elke soutane te maken.

Kijken en kopen bij: Fairtrade Clergy Shirts

Bron: www.churchtimes.co.uk, 18-05-2018