Spring naar inhoud

Volle oogst

Het roer moet om in de landbouw. Dat zegt minister Schouten in haar landbouwvisie die ze begin september presenteerde. De huidige voedselproductie is onhoudbaar. Dat het roer om moest was voor een heleboel mensen, boeren en consumenten, al lang geleden duidelijk. Zij hebben niet gewacht op de politiek maar zijn zelf begonnen met het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe voedselproductiesystemen. Daardoor kent Nederland nu een grote variabiliteit aan voedselnetwerken, welke staan beschreven in het inspirerende boek ‘Volle oogst’.

Het boek staat vol verhalen over creatieve en eigenzinnige boeren, initiatiefrijke burgers die samen op zoek zijn gegaan naar nieuwe vormen van voedselproductie en –distributie, los van de dicterende markt. Natuurlijk ging (gaat) dit met vallen en opstaan, maar wel ‘met iets in hun hoofd dat stroomt en licht geeft’. Je proeft de gedrevenheid van mensen die op zoek zijn naar een zinvol bestaan, waarin samen met elkaar en samen met de natuur voedsel geproduceerd wordt.

‘Volle oogst’ laat de breedte zien van wat er al allemaal bestaat aan alternatieve voedselnetwerken, van coöperaties tot zelfpluktuinen. Het is inspirerend voor boeren, tuinders en consumenten die zelf wat willen ondernemen. Het beschrijft niet alleen de mogelijkheden maar ook de valkuilen en de obstakels die je tegen kunt komen, zowel op praktisch als financieel terrein.

Het is heel verheugend dat er zoveel mensen op zoveel verschillende manieren bezig zijn om weer zeggenschap te krijgen over ons voedsel. Wat alle vormen gemeen hebben is dat er niet alleen groente en fruit geoogst wordt, maar ook saamhorigheid, vreugde, natuurwaarden, verbondenheid en dankbaarheid; kortom een volle oogst.

Foto:https://www.janvanarkel.nl/boeken/volle-oogst/