Spring naar inhoud

De vernieuwde Micha cursus

‘Zorgen voor elkaar en voor de schepping’ is de ondertitel van de geheel vernieuwde Micha cursus. De cursus laat zien dat zorg voor elkaar en voor de schepping hand in hand gaan en niet zonder elkaar kunnen. Op speelse, maar tevens serieuze, wijze laat de cursus je ontdekken welke plaats de mens in de schepping is toebedeeld en welke rol, taak en verantwoordelijkheden daarbij horen.

Bijbelse principes worden op een heel vanzelfsprekende wijze verbonden met de dagelijkse praktijk. Recht en trouw betrachten (uit Micha 8,6 waar de cursus is op gebaseerd) blijken een solide uitgangspunt voor een eerlijke en duurzame levensstijl. Vooral als gerechtigheid wordt betrokken op heel de schepping en niet alleen op de mens. Dat kan voor veel mensen nog weleens een eyeopener zijn. Tel maar eens het aantal keren ‘alles’ in een Bijbeltekst (bv Kolossenzen 1:15-20).

De kracht van de cursus is dat de Bijbel niet mensgericht maar wereldgericht gelezen wordt. God is betrokken op heel zijn schepping en dat moeten wij ook zijn. De cursus is als een ontdekkingsreis die je samen met je andere reisgenoten kunt ondernemen. Bijbelteksten, vragen, opdrachten in allerlei vormen zetten je aan het denken. Wat zijn je eigen drijfveren? Hoe kun je je eigen talenten inzetten? Maar ook heel praktisch, wat is het verhaal en de verborgen impact achter producten die je gebruikt? Allemaal kennis die je kunt gebruiken bij de keuzes die we elke dag opnieuw maken. Wat eten we vandaag? Waar halen we het vandaan? Hoe?

Het cursusboek ziet er fris en uitnodigend uit. De lezer wordt op een plezierige manier direct aangesproken. Het biedt een schat aan inspiratie voor (zelf)reflectie en actie, alleen of samen. Na de cursus zal iedere cursist instaat zijn om zijn of haar steentje bij te dragen voor Gods koninkrijk.
Ik wens de cursisten een mooie ontdekkingsreis.