Spring naar inhoud

Water verandert alles

Marjolein Tiemens-Hulscher, 21 maart 2019

Vrijdag 22 maart is het wereldwaterdag en de vastenactie richt zich dit jaar tijdens de veertigdagentijd op toegang tot schoon drinkwater. ‘Toegang tot schoon drinkwater is een wezenlijk, fundamenteel en universeel recht van de mens’, schrijft paus Franciscus in Laudato Si’, ‘omdat dit het overleven van de mensen bepaalt.’ Een mooie gelegenheid dus om nu een blog over water te schrijven.

Lessen
De afgelopen weken heb ik voor de vastenactie lessen gegeven over water op basisscholen. Het waren lessen van een half uur. We startten bij de kleuters en door de dag heen klommen we op via de middenbouw naar de bovenbouw. De boodschap bleef hetzelfde, de vorm veranderde natuurlijk wel. De boodschap was eenvoudig: bij ons is het heel vanzelfsprekend dat er water uit de kraan komt. In Afrika is dat vaak niet zo. In de kleine dorpen hebben de mensen geen kraan. Ze moeten al het water ergens vandaan halen, uit een put of rivier. Dat is zwaar werk en kost veel tijd.

Foto: vastenactie

Zwaar werk
In de klassen waarin ik kwam mochten een paar kinderen 1 minuut rondlopen met een volle jerrycan van 5 liter. Met name in de onderbouw vonden de meeste kinderen dit al best zwaar. De handen en schouders gingen pijn doen. Daarna vertelde ik dat in Afrika sommige mensen wel een uur moeten lopen naar een put, en dus ook weer een uur terug. En dat wel drie keer op een dag. Op het moment dat het dan tot hun doordrong dat vrouwen en kinderen wel zes uur per dag bezig zijn met waterhalen en dan ook nog in jerrycans van 20 liter, zag je de verbazing en ongeloof en de ernst op hun gezicht verschijnen.

Toekomst?
Dan volgt het besef dat dat niet alleen heel zwaar werk is waar je moe van wordt, maar ook dat er haast geen tijd overblijft voor andere dingen. Geen school, niet spelen met andere kinderen, niet kunnen werken dus weinig perspectief voor de toekomst om uit de armoede te geraken. De projecten van de vastenactie van dit jaar zijn gericht op de toegang tot schoon drinkwater, wat een universeel mensenrecht is, want zonder water geen leven. Met een pomp in het dorp gaat niet alleen de gezondheid van de dorpsgemeenschap erop vooruit, maar ook de ontwikkelingsmogelijkheden. Kinderen kunnen naar school en spelen, vrouwen kunnen een eigen bedrijfje beginnen en meer tijd besteden aan zorg voor gezin en moestuin.

Als een boom….
Met het koor waarin ik zing hebben we de laatste tijd een paar keer een lied naar Psalm 1 gezongen: “Als een boom ben je wortelend waar water stroomt, vol van vrucht en blad dat niet zal dorren.” Elke keer als we dit zongen zag ik de vrouwen in Afrika voor me die door een put of een pomp in het dorp zullen opbloeien en vrucht dragen. Vruchten waar de hele dorpsgemeenschap wat aan heeft. Ja, water brengt meer dan alleen het lessen van de dorst en hygiëne, water verandert alles.

In de veertigdagentijd schrijf ik voor de vastenactie blogs over water en duurzaamheid. Die kunt u vinden op www.vastenactie.nl.