Spring naar inhoud

Bruiloftskleed

Marjolein Tiemens-Hulscher, 16 oktober 2020

Het is alweer oktober, maar toch zijn we in het weekend nog even gaan kamperen. Ja, het was nat en koud, maar er was ook blauwe lucht en een stralende zon. We kampeerden op het landgoed den Treek bij Leusden op een terrein van de NTKC. Bijna wild kamperen, zoals een vriendin die mee was, opmerkte.

Wat is het toch mooi als bij zonsopkomst de nevel boven de hei hangt en dat je daarvan kunt genieten gewoon als je naar het toiletgebouw loopt. Er kwam op dat moment een zinnetje bij me naar boven. Ik had het net gelezen in een boek (Naar de overkant van Santa Montefiore). ‘Als je je voelt opengaan voor een mooie zonsopkomst dan herkent het goddelijke in jou, het goddelijke in de natuur’. Ik vond dat zo mooi gezegd en op die ochtend ook zo herkenbaar.

 

Verbond

En hoe mooi wil je het hebben? Op de zondagochtend, toen we naar de kerk fietsten, verscheen er een prachtige regenboog. Het teken van het verbond van God met de aarde, alle mensen en alle dieren. De overweging die ik had voorbereid voor deze ochtend ging over dit verbond. Het verbond dat we als mens eenzijdig verbroken hebben, ‘omdat we de pretentie hebben gehad de plaats van God in te nemen’, zoals paus Franciscus stelt in Laudato si’.

 

Bruiloftskleed

In de Bijbelverhalen van deze zondag (11 oktober 2020) toont God zich genadig naar de mens en reikt ons de hand om het verbond weer te herstellen, door ons uit te nodigen voor een feestmaaltijd. De vraag aan ons is: nemen wij de uitnodiging aan? Weten we het feest te waarderen? Dragen we wel het juiste bruiloftskleed? Niet gehinderd door enige theologische kennis omtrent de uitleg over het bruiloftskleed kwam het bij me op dat zo’n kleed van heel bijzondere stof gemaakt zou moeten zijn. Geweven met een schering van verwondering en een inslag van dankbaarheid. En dat de mantel genaaid zou zijn met garen van liefde. Liefde die alles verbindt.

 

Feest voor allen en alles

Als we een dergelijke mantel dagelijks zouden dragen, dan laten we zien dat we God uitnodiging aannemen en zijn feest waarderen. Als we leven vanuit verwondering, dankbaarheid en liefde dan kunnen we ervoor zorgen dat het feest niet alleen een feest wordt voor de happy few, ten koste van de natuur, de armen en de kinderen van de toekomst. Maar een feest voor iedereen, voor heel de schepping.

Voor de lezingen en de overweging klik hier.