Kees Tinga, 12 februari 2020
Als geen ander weet hij zijn schrijfsels te promoten: Rutger Bregman, historicus en journalist bij ‘De Correspondent’. Alsmaar bezig met vooruitgang en het aandragen van argumenten voor optimisme. Maar zijn meest recente boodschap, ’het water komt!’ – gratis beschikbaar voor wie het weten wil – laat Nederland in de nabije toekomst wel mooi voor de helft van de kaart verdwijnen!
Toekomstige kaart
We kennen die toekomstige kaart al wat langer, er staat ook een mooie versie achterin de ‘Historische Atlas’, prachtige publicatie van Martin Berendse en Paul Brood (zie www.wbooks.com). Het lijkt allemaal heel ver weg maar wie vandaag geboren wordt, zou er al mee te maken kunnen krijgen. Als de zeespiegelstijging doorzet, ligt Amersfoort straks inderdaad aan zee – op een eilandje nog wel. De havengebieden van Antwerpen en Rotterdam worden nieuw aangelegd - bij Brussel en… Emmen. Zee-zwemmen kunnen onze kindskinderen bij Breda, Tilburg en Eindhoven of rond het Veluwe-eiland.
Perspectief
Maar waar moeten de miljoenen bewoners van de huidige Randstad straks naartoe? Wordt dat geen sociaal-geografisch drama? Kunnen de toekomstige Delta-ingenieurs zo’n volksverhuizing erbij hebben? In de geest van Rutger doe ik graag een paar suggesties die mogelijke nachtmerries kunnen verlichten. Het wordt een logistieke superoperatie maar er is wel degelijk perspectief. Iedereen naar de nu-nog-krimpgebieden van Oost- en Noord Nederland zal niet lukken. Maar gelukkig hebben onze Oosterburen op veel plaatsen ook al enige tijd met leegloop te maken. Tegen die tijd zullen zij daarom Laaglandse emigranten hartelijk verwelkomen – wir schaffen das; diesmal wirklich Blühende Landschaften.
Nieuwe Duitse deelstaat
Er schuilt wel een addertje onder het gastvrije gras. Bij de onderhandelingen over het mega-project wordt een oud idee weer springlevend. Wat over is van Nederland sluit zich na onderhandelingen vrijwillig bij Duitsland aan. Na bijna zeshonderd jaar komt er zo een einde aan onze zelfstandigheid. Geen probleem, omdat de Europese samenwerking zich in voorliggende jaren ruimschoots bewezen heeft.
Wen er maar vast aan: over een kleine eeuw heten we Westland, een nieuwe Duitse deelstaat. Tweetalig, dat gelukkig wel.