Spring naar inhoud

Groene kerktuinen

Op 11 maart werden bij negen Groningse kerken en geloofsgemeenschappen ‘Tuiny Forests’ bezorgd: een pakket met inheemse bomen, kruiden en struiken voor een tuin van 6 m2. In de dagen erop zijn de kerken aan de slag met de aanplant, met behulp van IVN Natuureducatie. De kerken krijgen de Tuiny Forests cadeau van Klimaatadaptatie Groningen na een oproep van oecumenische denktank Groen Geloven Groningen.

Groen Geloven Groningen wil inspireren, enthousiasmeren en een platform bieden om groene activiteiten van allerlei verschillende kerken te bundelen. Toen Klimaatadaptatie Groningen afgelopen januari de Klimaatadaptatieweek organiseerde, werkten ze samen met Groen Geloven Groningen om ook de Groninger kerken bij het onderwerp te betrekken. Met succes: kerken uit de hele provincie en van allerlei achtergronden reageerden. Steeds meer christenen vinden namelijk dat er een belangrijke maatschappelijke en spirituele rol is weggelegd voor kerken in de strijd tegen klimaatverandering en ook de wereldwijde sociaaleconomische gevolgen daarvan.

Negen kerken in Stad en Ommeland zetten nu dus een stap om de buurt te weren tegen de gevolgen van klimaatverandering. Daarmee vragen ze meteen ook aandacht voor de problematiek. De kerken zijn van rooms-katholieke, protestantse en charismatische snit en staan in Oude Pekela, Warffum, Hoogezand, Sappemeer, Haren, Grootegast en Groningen Stad. Samen met het IVN, de natuurorganisatie die de tuintjes levert, gaan de kerken de tuintjes aanleggen bij of in de buurt van de kerk.

De kerken gaan de tuintjes onderhouden met vrijwilligers, bijvoorbeeld kinderen uit de buurt of een werkgroep GroeneKerken. In De Fontein in de stad Groningen hebben ze een bijzonder plan: daar wordt de tuin aangeplant met behulp van ouders van kinderen die meedoen met Together Huiswerk. Dit laatste is een initiatief in Selwerd en omstreken dat kinderen taalondersteuning geeft. De ouders hoeven hiervoor niet met geld te betalen, maar in wederdiensten. Ze bakken bijvoorbeeld een keer koekjes, of… helpen met het Tuiny Forest, dat openbaar is voor de buurt.

Meer informatie en groene activiteiten: www.groengelovengroningen.nl.