Spring naar inhoud

Campagne tegen plastic afval

Voor het tweede jaar op rij organiseert A Rocha Nederland met Plastic Free February een campagne tegen plastic afval. De campagne is gericht op bewustwording rond het probleem van plastic afval en plastic productie. Deelnemers aan de actie worden aangemoedigd het gebruik van plastic in de maand februari zoveel mogelijk te beperken. A Rocha ondersteunt dit met een wekelijkse nieuwsbrief en een online platform, waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten en ideeën kunnen uitwisselen.

Symbool voor gemakzucht
De productie en het gebruik van (wegwerp)plastic is sinds de jaren 1950 wereldwijd exponentieel toegenomen, met grote gevolgen voor de natuur en het klimaat. Dit is volgens Dave Bookless, theoloog bij A Rocha Internationaal, tegelijk ook een theologische probleem. Hij zegt in zijn blog over plastic theologie: "Plastic, en met name wegwerpplastic, staat symbool voor onze gemakzucht, onze verslaving aan ‘meer’ en ‘nieuw’, onze onverzadigbare kooplust, onze afhankelijkheid van technologie en onze nonchalante productie van afval. Dit is een ontwrichting van wat het betekent om mens te zijn. We zijn gemaakt om in relatie met God, onze medemens, de schepping en onszelf te staan. En toch schaadt de manier waarop we plastic gebruiken al deze relaties".

Bezinning
Tijdens Plastic Free February wil A Rocha daarom niet alleen het gebruik van plastic verminderen, maar ook de bezinning daarover op gang brengen. Martine van Wolfswinkel, projectleider bij A Rocha Nederland: "Afval is een ontwerpfout. We zullen de economie en alle daarbij komende productieprocessen veel meer circulair moeten inrichten, als een gesloten systeem, waarbij wat we nu afval noemen telkens weer hergebruikt wordt. Zo gaat het tenslotte ook in de natuur. En daar kun je thuis, in je eigen huishouden, al mee beginnen."

Aanmelden
Aanmelden voor Plastic Free February kan via de website van A Rocha. Onder de deelnemers wordt een Zero Waste startpakketje verloot.
Meer informatie en aanmelden: www.arocha.nl/nl/plastic-free-february/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *