Spring naar inhoud

Vluchtelingen opvangen

De opvang van vluchtelingen in Nederland is meer dan tentenkampen voor de deur van AZC Ter Apel. Jan de Beer organiseerde een informatieavond in Zwolle om u mee te nemen in wat opvang ook kan zijn. Op deze avond informeren wij u hoe we op een humane wijze vluchtelingen welkom kunnen heten en hoe Nederlanders en vluchtelingen er voor elkaar kunnen zijn. Met bijdragen onder andere van Awraham Soetendorp, Stichting Takecarebnb en Stichting Nidos.

Het verslag door Jan de Beer
Eind juni begon ik met de voorbereidingen van een informatieavond over de opvang van mensen die zijn gevlucht. Dit omdat ik in ons eigen gezin zie wat het voor iemand betekent om bij Nederlandse mensen thuis opgevangen te worden. Liefde en warmte te ervaren. Te weten dat niks hoeft en er zijn genoeg is. Een thuis te hebben.

Ik had eind juni geen enkel idee van de nachtmerrie die de afgelopen weken in Ter Apel werkelijkheid werd. De informatieavond op 29 augustus bleek relevanter dan ooit. Dat bleek ook doordat media veel aandacht aan de avond besteedden en ongeveer 250 mensen de avond bezochten, vol verlangen wat we meer kunnen doen voor al die mensen die hebben moeten vluchten.

De avond zelf was om nooit te vergeten. Alle verhalen van mensen die zijn gevlucht en hier een thuis vonden, mensen die hulp bieden en soms zelf vervolgd worden doordat ze hielpen, het onrecht, alles kwam langs en samen op een inspirerende avond, vol passie, geloof en hoop.

Het was een avond waarbij voor mij vooral het appel naklinkt om te overwegen wat ik zelf kan doen. Het ontroerde mij om te zien hoe de wijze rabbijn Awraham Soetendorp iedereen wist te raken met zijn verhaal als onderduikkind. De SS in de nacht, de ingetrapte deur, de reddeloze familie, maar ook de dappere Ria en Bertus van der Kemp die een kleine baby redden. De reactie van Soetendorp op de opmerking dat het de wil van God was dat hij als onderduikkind werd gered, en niet anderen, blijft me mijn leven lang bij: “God wil, in alle tijden, dat elk kind het overleeft. Alleen ik had het geluk om in de handen te vallen van mensen die dat begrepen.“

En iedereen begreep, deze mooie avond. Dit is het moment waarop instituties, overheden, kerken tekort schieten. En waarop het vooral de vraag is wat onze handen doen. En voor iedereen die over deze vraag wil nadenken, is er de boodschap van Takecarebnb en van Nidos: overweeg alstublieft of u iemand een thuis wilt bieden en of u uw hart en huis wilt openstellen. Alstublieft.

Een uitgebreider verslag van de avond, inclusief de videoboodschap van rabbijn Soetendorp en heel veel meer, is te vinden via de website van de Koningskerk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *