Spring naar inhoud

Activisme met humor gevraagd

Kees Tinga, 14 juni 2023

Op een koude winterdag komt God bij Petrus op bezoek op diens wolk. ‘Wat is het hier aangenaam warm – heb je tegenwoordig vloerverwarming?’ ’Nee, God, dit is het gevolg van de opwarming van de aarde.’

Kirchentag

Het is maar één van de vele Witzen – afkomstig van cartoonist Ralph Ruthe  waarmee vierduizend aanwezigen in de Neurenbergse Frankenhalle vermaakt worden. Aan het woord is Eckart von Hirschhausen – je zou hem de Duitse Kees Posthumus kunnen noemen. Het is Kirchentag in Neurenberg, met ook nu weer honderdduizend bezoekers en tweeduizend activiteiten. Klimaat en milieu hebben een hoofdrol en ook in Duitsland speelt een stevige discussie over strategie en tactieken van het klimaatactivisme. Eckart von Hirschhausen heeft een eigen benadering. Ooit als arts opgeleid, later wetenschapsjournalist geworden, begon hij een eigen stichting, Gesunde Erde – Gesunde Menschen en in een propvolle en enthousiast reagerende hal maakt hij een ‘klimaat-ontdekkingsreis’ waarin hij beeldende informatie afwisselt met samenzang en met grappen, veel grappen.

Klimaatactivisme 'needs' humor

Het hedendaagse klimaatactivisme is ontegenzeggelijk aan het radicaliseren. Alleszins begrijpelijk, gezien de onuitstaanbare traagheid waarmee de nog steeds groeiende CO₂ uitstoot door overheden en grote bedrijven (niet) wordt afgeremd. Gezien de geschiedenis van het activisme, lijkt het een kwestie van tijd of er komen gewelddadige incidenten. De klimaatrebellen van vandaag zeggen te blijven zweren bij geweldloosheid en ik help het ze hopen.

Om doelgericht en creatief te blijven en de weg van fanatisme en geweld te blijven vermijden, doe ik, met Eckart en naamgenoot Kees, nog maar eens een dringende aanbeveling voor dat onmisbare ingrediënt voor elk activisme:  humor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *