Spring naar inhoud

Laudato si’ in een notendop

De encycliek Laudato Si' van paus Franciscus inspireert sinds 2015 vele mensen wereldwijd. Vanaf 28 september is er ook een beknopte versie van Laudato Si’ beschikbaar. Matty van Leijenhorst van de Laudato Si’ Alliantie Nederland vereenvoudigde de tekst voor een groter publiek.

Aan U alle lof!, zoals het boekje heet, is een vrije vertaling van de encycliek Laudato Si'. Het is leesvoer voor iedereen die een mening wil vormen over hoe we omgaan met de aarde en alles wat leeft. Ook de toegevoegde gespreksvragen kunnen hierbij helpen. De Laudato Si’ Alliantie hoopt dat deze vertaling bijdraagt aan de begrijpelijkheid en verspreiding van de boodschap, net als dat de Bijbel in Gewone Taal dat doet. Het is een mooi boekje om met een groepje te lezen en er gezamenlijk over te praten.

Duurzame kijk op de wereld
Matty van Leijenhorst: "Deze kijk op de wereld en idee over wat er nodig is voor een betere wereld voelt voor mij heel kloppend en geeft ook iedere keer weer nieuwe inzichten en handvatten. Ik ben blij dat met dit document er een uitgebreide christelijke visie ligt op problemen als klimaatverandering en wat dat betekent voor kwetsbaren, natuur en jongeren".

Binnenkort update Laudato Si’
Aan U alle lof! bevat ook een hoofdstuk met concrete veranderingen die nodig zijn om de problemen van kwetsbaren en natuur te verbeteren. Zoals het uitfaseren van fossiele brandstoffen en het tegengaan van ontbossing. Deze toevoeging loopt vooruit op de verwachtte update van Laudato Si, die de paus op 4 oktober publiceert. Naar verwachting zal die apostolische exhortatie Laudate Deum concrete oproepen bevatten om de ecologische en sociale problemen aan te pakken.

Het boekje wordt van harte aanbevolen door bisschop de Korte en is te bestellen via lokale en online boekwinkels.

Over Laudato Si’ Alliantie Nederland
Laudato Si' Alliantie Nederland werkt vanuit de milieu-encycliek Laudato Si’ van paus Franciscus. De alliantieleden dragen samen bij aan verduurzaming van de samenleving, met bijzonder oog voor kwetsbare mensen en natuur. In samenwerking met diverse christelijke partners organiseren zij bezinnende activiteiten en in 2024 start een opleiding tot voorbeeldfiguur op het gebied van groen en recht doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *