Spring naar inhoud

Wijnand Lammers winnaar Martine Vonk-prijs 2023

De Martine Vonk-prijs gaat dit jaar naar Wijnand Lammers. Lammers ontvangt de prijs vanwege zijn inzet voor een natuurgebied bij Tholen. Voor A Rocha-Zeeland coördineert hij het beheer van het terrein.
De Martine Vonkprijs bestaat uit een kunstwerk van Gerdien van Delft.

© Vincent Riemersma 2023

Wijnand Lammers zet zich sinds 2010 in voor Schor Alteklein, een verwaarloosd, buitendijks gebied van 3,8 hectare bij Tholen. Tegenwoordig bloeien er honderden orchideeën, leven er bijzondere vlinders en andere insecten, en is het terrein geliefd door omwonenden. De jury laat in haar rapport weten: ‘Wijnand ziet de schoonheid van de natuur en committeert zich daaraan vanuit zijn geloof, met belangeloze trouw en toewijding aan een klein stukje aarde. Dat onderscheidt hem.’

De 55-jarige Lammers is dankbaar en blij met de waardering.
Hij deelt de prijs graag met Natuurvereniging Tholen, Stichting Landschapsbeheer Zeeland, Natuurouders, de vrijwilligers van A Rocha Zeeland en leden van de Emmaüskerk te Bergen op Zoom. ‘Zonder hen had ik dit werk niet kunnen doen. De prijs zie ik als erkenning voor onze gezamenlijke inzet. Het is een grote eer, en toen ik hoorde dat ik gewonnen had, dacht ik: waarom ik? Er zijn zoveel mensen die met goede dingen bezig zijn. Ik hoop dat door deze prijs mensen zien dat het mogelijk is om te werken aan natuurherstel, ook in deze tijd van milieuproblemen. Dat het andere mensen stimuleert om zich ook in te zetten.’

Martine VonkDe Martine Vonk-prijs is een aanmoedigingsprijs voor een organisatie of individu die zich op onderscheidende en innovatieve wijze inzet voor een zorgzame omgang met de schepping. De prijs is bedoeld om mensen te inspireren tot nieuwe stappen naar een eerlijke en groene wereld. Martine Vonk was een milieudeskundige die zich onvermoeibaar inzette voor christelijk-ecologisch denken en handelen. Ze overleed in 2019 op 45-jarige leeftijd.

De prijs is een initiatief van GroenGelovig, het duurzaamheidsevent van Tearfund dat afgelopen zaterdag plaatsvond in de Basiliek in Veenendaal. Het trok dit jaar meer dan duizend bezoekers, een recordaantal. Op het podium stonden onder meer Evert-Jan Ouweneel, Paul Schenderling en Ruth Valerio.
GroenGelovig werd georganiseerd door Tearfund in samenwerking met A Rocha Nederland, CGMV, CHE, ChristenUnie, Evangelische Omroep, GroeneKerken, Hogeschool Viaa, Kerk in Actie, Laudato Si', Micha Nederland, MissieNederland en Nederlands Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *