Spring naar inhoud

Laudato Si’ Instituut

Het gedachtengoed van de encycliek Laudato si’ krijgt steeds meer bekendheid en heeft nu zelfs een eigen instituut gekregen. Afgelopen 1 december werd het Laudato si’ instituut voor integrale ecologie in Nijmegen feestelijk geopend. Het gaat zich onder meer toeleggen op academisch onderzoek naar duurzaamheid en gerechtigheid; uiteraard op een integrale manier dus discipline overstijgend. De ecologische crisis kent immers vele aspecten en dimensies, naast chemische, technische en biologische, ook politieke, economische, filosofische, ethische en spirituele.
Het instituut is een samenwerkingsverband van de ‘duurzame’ denktank Socires en de Radboud Universiteit.

foto: ru.nl

Een hoogleraar is er nog niet, maar die wordt naar verwachting dit voorjaar aangesteld. Onderzoekers zijn echter wel alvast begonnen. Klimaatfilosoof Gerard Kuperus gaat zich verdiepen in hoe we met water omgaan in Nederland. Hij benadrukt dat het belang van het kennen van de tegenkrachten en het in dialoog gaan met elkaar. “Een echte doorbraak in de duurzame transitie komt er alleen als je de tegenkrachten kent. Daarom staat of valt alles met de kwaliteit van de dialoog.”

De verwachting is dat het instituut een belangrijke bijdrage kan leveren aan het herstellen van de zwaar verstoorde relaties van mensen tot elkaar, van de mens tot de natuur en van mens tot de schepping en de Schepper.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *