Spring naar inhoud

Evenementen agenda

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Advent

Wereldwijd •

Advent gaat over wachten, afwachten, verwachten. Wachten als waken, als voorbereiding. In aanloop naar de geboorte, naar het kerstfeest. Groen is de kleur van leven, van hoop. Traditioneel is de versiering in de kerk in deze tijd een groene krans. De contrasterende kleur paars daarentegen is de symboolkleur voor de advent. Verschillende schikkingen voor deze ...lees verder "Advent"

Menselijke waardigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid

De Thomas Prinses Irenestraat 36, Amsterdam

Rond dit thema organiseert PaRDeS, gesteund door andere organisaties, een studiedag waarin wij we met behulp van lezingen, dialogen, workshops, muziek en ontmoetingen dit thema tot leven laten komen. Centraal staat het boek Menselijke waardigheid en mensenrechten in Nederland. De bijdrage van levensbeschouwelijke tradities, samengesteld door Fred van Iersel en Bikram Lalbahadoersing. Lees meer » ...lees verder "Menselijke waardigheid, vrijheid en verantwoordelijkheid"

Winter

Noordelijk halfrond

De kortste dag, de langste nacht, het moment dat de baan van de Aarde maakt dat de zon boven de Steenbokskeerkring staat. Het moment waarop het licht van de dag langer gaat duren en het donker van de nacht korter. De zonkracht zal langzaam toenemen tot in juni, het begin van de zomer. Deze eerste ...lees verder "Winter"

Kerstdagen

Wereldwijd •

Precies in de donkerste tijd van het jaar, wanneer de dag het kortst en de nacht het langst is, wordt het licht geboren. Natuurlijk stoelt de datum van het geboortefeest van Jezus op een oud midwinterfeest, het is een kerstening (christening) van dat oude gebruik. Het licht van Christus verlicht onze wereld en ons leven: ...lees verder "Kerstdagen"

Wereldvrededag

Wereldwijd •

Deze Dag van de Vrede is één van de twee internationale momenten dat jaarlijks extra aandacht aan de gewenste vrede wordt gegeven. Sinds 1967 wordt op 1 januari, aan het begin van het burgerlijke jaar en het kerkelijke feest van Maria, Moeder van God, ook bijzonder gebeden voor de vrede in de wereld. Elk jaar ...lees verder "Wereldvrededag"

Warme truien dag

Én iets aan klimaatverandering willen doen én bij koud weer behaaglijk binnen willen zitten in een shirtje, dat gaat natuurlijk niet samen. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar -zonder verlies van comfort - 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Een toepasselijk artikel: Verwarm je kleren, niet je ...lees verder "Warme truien dag"

Valentijn, liefde en oecumene

Wereldwijd •

Het feest van de liefde is te herleiden op het verhaal dat de heilige Valentijn de liefde belangrijker vond dan regels van kerken en tradities. Hij sloot een huwelijk tussen een christen en iemand van een andere levensbeschouwing. Liefde is grenzeloos, dit beeld wijst naar een barmhartige en liefdevolle God. Kijk op www.groenekalender.nl, www.sameneerlijketen.nl/heiligen en ...lees verder "Valentijn, liefde en oecumene"

Lente

Noordelijk halfrond

De voorjaarsequinox, het moment dat de baan van de Aarde maakt dat de zon boven de evenaar staat. De dag waarop het licht van de dag weer langer gaat duren dan het donker van de nacht. Deze eerste lentedag wordt al sinds mensenheugenis gevierd. Ook vieren? gebruik het lente-materiaal dat te vinden is op www.scheppingvieren.nl ...lees verder "Lente"

Wereld Waterdag

Wereldwijd •

In 1993 hebben de Verenigde Naties 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag voor het creëren van bewustwording over de nationale en mondiale waterproblematiek. De VN omschrijft Wereld Waterdag als volgt: “A day to celebrate, a day to change, a day to prepare”. Thema 2021: ‘Water2me' Op worldwaterday.org en op www.wereldwaterdag.nl vindt je meer materiaal en evenementen. Over ...lees verder "Wereld Waterdag"

Wereld Meteorologische Dag

Wereldwijd •

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) streeft ernaar de samenleving de samenhang tussen de oceaan, het klimaat en weer te helpen begrijpen. Op Wereld Meteorologische Dag, 23 maart, viert deze WMO haar verjaardag. Met het thema De oceaan, ons klimaat en het weer (The Ocean, our climate and weather) benadrukt de WMO de onderlinge samenhang: “Veel ...lees verder "Wereld Meteorologische Dag"

Handvest van de Aarde

Wereldwijd •

Het Earth Charter, oftewel het Handvest van de Aarde, is van 29 juni 2000. Het is een document met zestien principes die een wereldwijde beweging inspireren voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Het biedt een nieuw besef van onderlinge verbondenheid voor het welzijn van mensen, de grotere levensgemeenschap en toekomstige generaties. Wat denkt u ...lees verder "Handvest van de Aarde"

World Cleanup Day

Wereldwijd •

Op deze dag komen miljoenen vrijwilligers in meer dan 150 landen in actie om de wereld een stukje schoner te maken. Deze grootste wereldwijde opschoonactie wordt georganiseerd door het Estlandse Let’s Do It. Je kunt makkelijk meedoen met activiteiten van: www.worldcleanupday.nl De Plastic Soup Foundation / World Cleanup Day De Plastic Soup Foundation / Trash ...lees verder "World Cleanup Day"

Wereldvoedseldag

Wereldwijd •

De Wereldmaaltijd is een eerlijke, lekkere en voedzame maaltijd. Per persoon zijn er niet meer ingrediënten in verwerkt dan er beschikbaar zou zijn bij een eerlijkere verdeling van voedsel wereldwijd. Op 16 oktober 2021 staat De Huijberg stil ter ere van de wereldvoedseldag, bij hoeveel eten er in de wereld te verdelen is. We genieten ...lees verder "Wereldvoedseldag"


Wilt u uw evenement aanmelden voor deze agenda?
Maak dan gebruik van de ruimte onderaan de pagina Contact.