Spring naar inhoud

Evenementen agenda

Startzondag

uw kerk, gemeente, ...

Startzondag is in de kerk een zondag waarop gemeenten ‘vieren’ dat het kerkelijk seizoen weer start. Wanneer startzondag gevierd worden, kiezen gemeenten zelf. Er is geen vaste datum voor startzondag. Het jaarthema van de Protestantse Kerk 2022/2023 is 'Aan tafel! - Van de Maaltijd van de Heer tot de tafel van verbinding'. Preekschetsen, een liturgische ...lees verder "Startzondag"

Scheppingsperiode

Wereldwijd •

Jaarlijkse periode voor oecumenische aandacht voor de schepping van 1 september - 4 oktober. De scheppingszondag is de eerste zondag van september. In de orthodoxe kerken begint op 1 september de voorbereidingsperiode van het openbaar worden van Jezus als licht van de wereld. Een tijd van verdieping bij het afnemende licht. Wellicht dat wij rond ...lees verder "Scheppingsperiode"

Interreligieuze Compassion Challenge

· online ·

Doe vanaf 11 september mee aan een wereldwijde 21-daagse Interreligieuze Compassion Challenge! In de geest van het versterken van die waarden, nodigen we je uit om samen met ons verschillende manieren te verkennen om meer barmhartigheid in ons leven te brengen -- en dit in overleg met gelijkgestemde geesten van over de hele wereld! Voor ...lees verder "Interreligieuze Compassion Challenge"

Vredesweek

Nederland •

Vrede lijkt vanzelfsprekend. Niets is minder waar. Het vraagt onze blijvende aandacht. Het thema van de Vredesweek 2022 is “Generatie Vrede”. Dit mag klinken als een vraag die ons een spiegel voorhoudt t.a.v. ons eigen handelen. Maar ook doet het een appel op ieders eigen verantwoordelijkheid om aandacht te geven aan het goede samenleven, hier ...lees verder "Vredesweek"

Walk of Peace: Generatie Vrede

Nederland •

Generatie Vrede verenigt burgers die in actie willen komen voor vrede, over grenzen en dwars door verschillen in huidskleur, gender en klasse heen. De Walk of Peace maakt deel uit van de Vredesweek. Je loopt door het Nederland van vandaag, waarin burgers laten zien hoe ontmoeting en verbinding het begin zijn voor een vreedzame en ...lees verder "Walk of Peace: Generatie Vrede"

Bezinningsreis naar Assisi (Italië)

Franciscaanse Beweging Van der Does de Willeboissingel 11, ‘s-Hertogenbosch

Tijdens deze bezinningsreis treden we in de voetsporen van Franciscus. Niet alleen letterlijk, door in de omgeving van Assisi de plekken te bezoeken waar Franciscus ook kwam, maar ook door de bezinning die in de reis ingebouwd is. Meer informatie: franciscaansebeweging.nl.

Herfst in De Huijberg

De Huijberg Boomstraat 28, Huijbergen

Er valt wat te vieren: de wisseling van zomer naar herfst. We staan stil bij dit nieuwe seizoen, bereiden ons er samen op voor, beleven een gezamenlijk ritueel, helpen de natuur een handje door de bodem waar nodig al af te dekken, en waar mogelijk in te zaaien met van alles wat de grond en ...lees verder "Herfst in De Huijberg"

Creation Care and the Gospel

· online ·

Het International Baptist Theological Study Centre, IBTS, organiseert een online cursus van 10 weken over de klimaatcrises in relatie tot het evangelie. De cursus is Engelstalig en vraagt ongeveer 3 tot 5 uur werk per week: This course will explore the good news of Jesus Christ for creation in order to shape a vision of ...lees verder "Creation Care and the Gospel"

Informatieavond: opvang van vluchtelingen door kerken

De Zaaier Dorpsweg 38, IJsselmuiden

In Kampen en IJsselmuiden zijn goede ervaringen opgedaan met de opvang van Oekraïense vluchtelingen door kerken, samen met de burgerlijke gemeente Kampen. Daar werken verschillende partijen uit de samenleving samen aan opvang. Ervaringsdeskundigen delen de stappen die zij hebben gezet in de praktijk van de opvang. Ook iets voor jouw gemeente? Kijk verder op protestantsekerk.nl

Retraite: Kijk naar de vogels

De Wittenberg Krakelingweg 10, Zeist

Christelijke leefgemeenschap De Wittenberg organiseert een speciale retraite voor vogelliefhebbers. Vogels hebben ons veel te vertellen. Niet voor niets zei Jezus: ‘Waarom maakt u zich zo bezorgd? Kijk naar de vogels!’ Dat doen we letterlijk doen: tijd nemen om vogels te spotten en hun karakteristieken leren kennen onder leiding van (meer) ervaren vogelkenners. En we ...lees verder "Retraite: Kijk naar de vogels"

Martin Luther King lezing?

· online ·

Wanneer de jaarlijkse Martin Luther King Lezing plaats vindt is nu nog niet duidelijk. Dat geldt ook over het thema en de plaats. Meer informatie en aanmelden: Justice & Peace

Martine Vonk-lezing: Samen Duurzaam Leven

De Lichtboog Kruisboog 22, Houten

Dit jaar houdt Theanne Boer de Martine Vonk-lezing. Theanne schrijft een boek over ‘Samen Duurzaam Leven’ n.a.v. het proefschrift van Martine. Wat kunnen we leren van ‘oude’ gemeenschappen als de Amish en Franciscanen over hoe je duurzaam leeft in een gemeenschap? Het uitgangspunt is dat duurzaam leven beter en makkelijker gaat als je het samen ...lees verder "Martine Vonk-lezing: Samen Duurzaam Leven"

Stoutenburglezing 2022

Fonteinkerk Robert Kochstraat 4, Amersfoort

Verbondenheid en gedrevenheid, moed en daadkracht In deze 24e Stoutenburglezing vertellen Marjan, Rob en Marion over de Huijberg, tegen het licht van hun ervaringen bij het Franciscaans Milieuproject Stoutenburg dat vijf jaar geleden stopte. In oktober is het 5 jaar geleden dat het Franciscaans Milieuproject vertrok uit Stoutenburg. We zijn blij dat wij dit jaar in ...lees verder "Stoutenburglezing 2022"

Franciscusvieringen (en dierendag)

Geloofd zijt Gij mijn Heer, door zuster aarde, onze moeder die ons in leven houdt en leidt en allerlei gewassen met kleurige bloemen en kruiden voort brengt. uit: de Lofzang van de schepselen (het Zonnelied) van Franciscus van Assisi (1181-1226) Op 3 oktober gedenken wij het sterven van Franciscus. Op 4 oktober, tevens dierendag, vieren we ...lees verder "Franciscusvieringen (en dierendag)"

Klimaat&Geloof Bezinningsdag

Ulu moskee Moskeeplein 89, Utrecht

Sinds een jaar of 5 bestaat de Interreligieuze Klimaat&Geloofgroep, bestaande uit moslims, joden, hindoes, boeddhisten en christenen. Wij allemaal voelen de verantwoordelijkheid om aandacht te vragen voor de enorme klimaatcrisis die ons te wachten staat en in feite al begonnen is. Aandacht vragen voor de klimaatcrisis hebben we een paar keer met een grote interreligieuze ...lees verder "Klimaat&Geloof Bezinningsdag"

Aardewerk opleiding 2022-2023

België

Het nieuwe schooljaar staat voor de deur. En dat betekent dat het nieuwe opleidingsjaar van het Vlaamse Aardewerk ook weer begint. De opleiding, die sinds 2004 bestaat, heeft een tweejarige cyclus, en gaat telkens door in een andere Vlaamse stad, nu in Leuven en Mechelen. Elk jaar omvat een intensief programma van 2 weekends en 7 zaterdagen, ...lees verder "Aardewerk opleiding 2022-2023"

Natuurretraite

Nieuw Sion Vulikerweg 6, Diepenveen

Het klooster Nieuw Sion staat in een prachtige bosrijke omgeving. De nachten zijn er nog donker en stilte is in en rond het klooster nog volop aanwezig. Naast geluiden die de natuur voorbrengt worden dagelijks de klokken geluid om de getijdengebeden aan te kondigen. Vier keer per dag zoeken we de rust en de stilte op ...lees verder "Natuurretraite"

Dag van de Duurzaamheid

Nederland •

Dit programma van Urgenda is permanent in ontwikkeling. Ook voor deze editie worden weer honderden activiteiten georganiseerd. Ook uw activiteit kunt u aanmelden. https://www.youtube.com/watch?v=sl146MijMJ0 Voor de meeste actuele informatie: urgenda.nl Voor het onderwijs: Dag van de duurzaamheid in het onderwijs.

Leven van genoeg

De Rank Verlengde Maanderweg 33, Ede

Het thema van de avond is leven van genoeg. Het is ook de dringende oproep van gastspreker Paul Schenderling. Want verdere groei, ook ‘groene groei’, heeft naar zijn overtuiging niet alleen een desastreus effect op het klimaat, maar gaat ook nog eens gepaard met grootschalige uitbuiting van mensen, vooral in niet-westerse landen. Alle reden dus ...lees verder "Leven van genoeg"

Micha Zondag

Nederland • België

Micha Zondag is een dag waarop duizenden kerken wereldwijd stil staan bij sociale en ecologische gerechtigheid. Er wordt jaarlijks een themapakket ontwikkeld dat bestaat uit preekschetsen, liederen, gebeden, kinder- en tienerprogramma’s. Het materiaal is gratis te downloaden via michazondag.nl en is zo opgezet dat het ook op een willekeurige andere zondag in het jaar kan ...lees verder "Micha Zondag"

Wereldvoedseldag

Wereldwijd •

De Wereldmaaltijd is een eerlijke, lekkere en voedzame maaltijd. Per persoon zijn er niet meer ingrediënten in verwerkt dan er beschikbaar zou zijn bij een eerlijkere verdeling van voedsel wereldwijd. Op 16 oktober 2021 staat De Huijberg stil ter ere van de wereldvoedseldag, bij hoeveel eten er in de wereld te verdelen is. We genieten ...lees verder "Wereldvoedseldag"

Hoe groen is de Bijbel? Kennismaken met groene exegese

· online ·

De actuele problemen rondom klimaat en biodiversiteit en de samenhang met sociaal onrecht houden voorgangers bezig. Bijbelse inzichten en inspiratie kunnen daarbij helpen. Daarom komt het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap dit najaar met webinars over ‘groene exegese’ waarin ook handvatten worden gegeven voor verwerking in de gemeente. De webinars zijn gratis en worden gehouden op maandagen van 17 ...lees verder "Hoe groen is de Bijbel? Kennismaken met groene exegese"

Nacht van de nacht

Nederland •

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement van de Natuur- en Milieufederaties. Door het hele land vinden heel veel activiteiten plaats waar iedereen aan mee kan doen om de schoonheid van de nacht te beleven. Mits het donker genoeg is ... Kijk verder op www.nachtvandenacht.nl.

Nationale Klimaatweek 2022

Nederland •

Van overheid tot bedrijfsleven en van burgers tot scholieren, iedereen kan bijdragen aan een duurzamer Nederland. Een beter klimaat begint vandaag. Dit is hét moment om nog bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten en meer (energie) te besparen. Dat is goed voor ons allemaal, een groener Nederland én onze portemonnee. Doe jij ook ...lees verder "Nationale Klimaatweek 2022"

Dag van het klimaatakkoord

NBC Congrescentrum Blokhoeve 1, Nieuwegein

Sneller en verder; voorbij het Klimaatakkoord Iedereen is druk bezig om over ruim zeven jaar 55 procent minder CO2 uit te stoten. En dat moet sneller en meer dus dan in het Klimaatakkoord staat. Op 3 november, de Dag van het Klimaatakkoord gaan we het flink hebben over de weg naar nul-uitstoot in 2050. Natuurlijk ...lees verder "Dag van het klimaatakkoord"

Startdagen Vastenactie

Nederland •

Dit jaar organiseert Vastenactie weer regionale startdagen waar u alle informatie ontvangt over de Vastenactiecampagne 2023. We belichten het veelzijdige thema migratie van verschillende kanten. Ook kunt u alle beschikbare campagnematerialen bekijken. Zie www.vastenactie.nl

Werelddag van de Armen

Wereldwijd •

· nl.wikipedia.org · In 2016 heeft Paus Franciscus de Werelddag voor de Armen ingesteld op de 33e zondag door het kerkelijk jaar. In zijn boodschap voor de Werelddag van de Armen doet paus Franciscus een duidelijke oproep tot meer solidariteit en inzet in de strijd tegen armoede in de wereld. Thema is dit jaar: Omwille van ...lees verder "Werelddag van de Armen"

Van klimaatdepressie naar radicale hoop

Radboud Universiteit Nijmegen

Op 18 november 2022 ben je welkom op de Radboud Universiteit voor inspiratie, workshops en gesprekken over deze onderwerpen. De handelingsperspectieven en hoop worden door bisschop de Korte belicht vanuit de ideeën van paus Franciscus in de encycliek Laudato Si’. Klimaatactiviste Rozemarijn van ’t Einde laat zien dat voor haar hoop en wanhoop dicht bij ...lees verder "Van klimaatdepressie naar radicale hoop"

Internationale Niet-Winkeldag

Wereldwijd •

Buy Nothing Day is de vrijdag na het Amerikaanse cadeaufeest Thanksgiving, en kan gezien worden als reactie op de overconsumptie in de maanden november en december, met name op Black Friday. Laten we ons koopgedrag temperen. Deze dag staat in ons land beter bekend als Koop niets dag of Niet winkel dag. Het gaat er ...lees verder "Internationale Niet-Winkeldag"


Wilt u uw evenement aanmelden voor deze agenda?
Maak dan gebruik van de ruimte onderaan de pagina Contact.