Spring naar inhoud

Evenementen agenda

Weergaven navigatie

Evenement weergaven navigatie

Vandaag

Samen op zoek naar een nieuw verhaal

Leeuwarden

Zolang Bosk, een mobiel bos, door Leeuwarden wandelt, zijn er in de kerken lezingen en gespreksavonden over de schepping. Aan de hand van Bijbelverhalen over bomen en de groene theologie van Trees van Montfoort bespreken we vragen. Zijn we als mens nog verantwoordelijk voor de schepping en hoe dan? Zijn mensen en aarde afhankelijk van ...lees verder "Samen op zoek naar een nieuw verhaal"

Kerkenbeurs 22

Expo Houten Meidoornkade 24, Houten

Op 18 mei zijn we als GroeneKerken aanwezig op de Kerkenbeurs in Expo Houten. Je bent van harte welkom om langs te komen bij onze stand of bij een van onze workshops. Als je onze kortingscode gebruikt dan is de entree gratis (anders € 15 per persoon). Onze kortingscode is: KB2022GK. Lees meer op www.kerkenbeurs.nl

Webinar: God als tuinier

online = Zoom

Binnen GroeneKerken zetten mensen zich van harte in voor duurzaamheid. Bij hen zit de liefde voor de schepping zo in het DNA, dat ze die inzet vanzelfsprekend vinden. Maar er zijn ook christenen die zoiets hebben van: ‘Wij kunnen de aarde niet redden. En ik wil me niet schuldig voelen vanwege mijn levensstijl’. Jezelf schuldig voelen ...lees verder "Webinar: God als tuinier"

Afrikadag

KIT Mauritskade 63, Amsterdam

De Afrikadag is al ruim 25 jaar hét evenement dat Afrika naar Nederland haalt. Jaarlijks trekt de Afrikadag zo’n 1500 bezoekers, sprekers uit binnen- en buitenland, 100 vrijwilligers en meer dan 40 partnerorganisaties naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) in Amsterdam. Dit maakt de Afrikadag het grootste publieksevenement over Afrika en internationale samenwerking ...lees verder "Afrikadag"

Keti Koti

Nederland •

Het Koninkrijk der Nederlanden schafte op 1 juli 1863 de slavernij af. En verving dit nog 10 jaar lang voor dwangarbeid. De naam Ketikoti stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. 1 juli wordt jaarlijks herdacht en gevierd in Suriname, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Nederland. In aanloop naar de Keti Koti viering ...lees verder "Keti Koti"

Wereldoceanendag

Wereldwijd •

World Oceans Day is uitgeroepen door de Verenigde Naties. In de ons omringende landen worden evenementen georganiseerd die aandacht geven aan onze relatie met de oceanen. Filmvertoningen, excursies, discussies, schoonmaakacties en zo meer. Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=lWVTE5I9cQM Kijk voor meer voorbeelden op: worldoceansday.org. •.• De European Environment Agency (EEA) heeft in 2020 een rapport uitgebracht over de ...lees verder "Wereldoceanendag"

ECEN vergadering ‘Challenges we are living in’

· online ·

Het ECEN Enabling-team nodigt alle ECEN-leden en vrienden uit voor de volgende ECEN-vergadering, die van 13-15 juni 2022 digitaal zal plaatsvinden onder de titel 'Uitdagingen waar we in leven'. De Assemblee biedt de ruimte voor een discussie over de belangrijkste uitdagingen op weg naar een duurzame toekomst, waaronder energiezekerheid, Europese Green Deal en klimaatkwetsbaarheid zoals onderstreept ...lees verder "ECEN vergadering ‘Challenges we are living in’"

Nationale Milieudag 2022, Grenzen aan de groei, 1972-2022-2072

Antropia Driebergen Hoofdstraat 8, Driebergen

Precies 50 jaar geleden verscheen het roemruchte rapport 'Grenzen aan de Groei', van de Club van Rome. Het alarmerende rapport vormde mondiaal het startsein om het milieubeleid hoger op de agenda te zetten en liet het doordringen tot het algemeen bewustzijn. Tijdens de Nationale Milieudag wordt er teruggekeken, wat is bereikt en wat niet? Maar ...lees verder "Nationale Milieudag 2022, Grenzen aan de groei, 1972-2022-2072"

€18 – €225

Climate Justice Sommer School

· online ·

We hebben nú meer klimaatrechtvaardigheid nodig. Niet alleen actie om klimaatverandering tegen te gaan, maar ook meer aandacht voor de impact op gemarginaliseerde groepen en vrouwen in het mondiale Zuiden. Wil jij hier iets aan doen, maar weet je niet hoe je het beste kan beginnen? Meld je dan aan voor de tweede editie van ...lees verder "Climate Justice Sommer School"

Klimaatmars Rotterdam

Binnenrotte Binnenrotte, Rotterdam

De klimaatcrisis is nu. Hitterecords sneuvelen keer op keer, met als gevolg diepgaande veranderingen voor al het leven op aarde. Toch kiest Kabinet Rutte IV wéér de kant van degenen die voor de klimaatcrisis verantwoordelijk zijn. Dit moet nu stoppen: zonder de oorzaken van de klimaatcrisis aan te pakken, blijven we namelijk niet onder 1,5 ...lees verder "Klimaatmars Rotterdam"

Wereldvluchtelingendag

Wereldwijd •

20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De UNHCR (BE, NL) vraagt extra aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. Vaak vinden ze opvang in eigen land of de buurlanden. Soms trekken ze verder, op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. Kerk in Actie roept om alleen ...lees verder "Wereldvluchtelingendag"

Natuur en Stilte – Heeswijk

Abdij van Berne Abdijstraat 49, Heeswijk

- Natuur beleven vanuit een klooster - Natuur is voor veel mensen een gemakkelijke ingang om niet alleen tot ontspanning maar ook tot verdieping te komen. Met eenvoudige opdrachten proberen we in deze dagen iets van die verdiepende werking van de natuur op het spoor te komen. Daarbij zullen drie thema’s steeds terugkomen: stilte, aandacht ...lees verder "Natuur en Stilte – Heeswijk"

Handvest van de Aarde

Wereldwijd •

Het Earth Charter, oftewel het Handvest van de Aarde, is van 29 juni 2000. Het is een document met zestien principes die een wereldwijde beweging inspireren voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Het biedt een nieuw besef van onderlinge verbondenheid voor het welzijn van mensen, de grotere levensgemeenschap en toekomstige generaties. Wat denkt u ...lees verder "Handvest van de Aarde"

Natuur en Stilte – Doetinchem

Sint Willibrordsabdij Abdijlaan 1, Doetinchem

- Natuur beleven vanuit een klooster - Natuur is voor veel mensen een gemakkelijke ingang om niet alleen tot ontspanning maar ook tot verdieping te komen. Met eenvoudige opdrachten proberen we in deze dagen iets van die verdiepende werking van de natuur op het spoor te komen. Daarbij zullen drie thema’s steeds terugkomen: stilte, aandacht ...lees verder "Natuur en Stilte – Doetinchem"

Natuurwerkweek Landgoed Slangenburg

Natuurkampeerterrein Distelheide Stadsheidelaan 4, 7004 JE

De Natuurweek wordt voor de 15e keer georganiseerd door A Rocha om te werken aan natuurbehoud. Daarom doen we elke ochtend een klus in de natuur. Maar het is veel meer dan dat: samen eten, wandelen, spelen, bidden en leren. Een week vol werken en genieten in de natuur, kamperen, inspiratie en gezelligheid. Voor de zomer ...lees verder "Natuurwerkweek Landgoed Slangenburg"

Earth Overshoot Day

Aarde

Vandaag is de dag waarop de mensheid meer van de natuur heeft gebruikt dan de Aarde in een heel jaar kan regenereren. Earth Overshoot Day is de dag waarop de mensheid meer van de natuur heeft gebruikt dan de Aarde in een heel jaar kan regenereren (29 juli in 2022). De Nederlandse Overshoot Day is ...lees verder "Earth Overshoot Day"

Voettocht Elisabethpad (Duitsland)

Franciscaanse Beweging Van der Does de Willeboissingel 11, ‘s-Hertogenbosch

Tijdens deze tocht van Eisenach naar Marburg lopen we langs plekken uit het levensverhaal van Elisabeth van Thüringen. Het pad loopt langs de oude grens die tot 1989 West- en Oost-Duitsland van elkaar scheidde. We lopen in een prachtig verstild landschap met bossen en weidevelden, fruitbomen en beekjes. Meer informatie: franciscaansebeweging.nl

Natuur en Stilte – Arnhem

Abdij Koningsoord Johannahoeveweg 79, Arnhem

- Natuur beleven vanuit een klooster - Natuur is voor veel mensen een gemakkelijke ingang om niet alleen tot ontspanning maar ook tot verdieping te komen. Met eenvoudige opdrachten proberen we in deze dagen iets van die verdiepende werking van de natuur op het spoor te komen. Daarbij zullen drie thema’s steeds terugkomen: stilte, aandacht ...lees verder "Natuur en Stilte – Arnhem"

Natuur en Stilte – Velp (bij Grave)

Emmausklooster - Velp Basilius van Bruggelaan 4, Velp

- Natuur beleven vanuit een klooster - Natuur is voor veel mensen een gemakkelijke ingang om niet alleen tot ontspanning maar ook tot verdieping te komen. Met eenvoudige opdrachten proberen we in deze dagen iets van die verdiepende werking van de natuur op het spoor te komen. Daarbij zullen drie thema’s steeds terugkomen: stilte, aandacht ...lees verder "Natuur en Stilte – Velp (bij Grave)"

Creation Care and the Gospel

· online ·

Het International Baptist Theological Study Centre, IBTS, organiseert een online cursus van 10 weken over de klimaatcrises in relatie tot het evangelie. De cursus is Engelstalig en vraagt ongeveer 3 tot 5 uur werk per week: This course will explore the good news of Jesus Christ for creation in order to shape a vision of ...lees verder "Creation Care and the Gospel"

Voettocht La Verna – Assisi (Italië)

Franciscaanse Beweging Van der Does de Willeboissingel 11, ‘s-Hertogenbosch

Tijdens deze tocht lopen we door het gebied waar Franciscus van Assisi zelf ook doorheen liep en komen we op plaatsen waar hij zelf ook vaak kwam. Zo ervaar je zijn inspiratie op locatie. Je krijgt tijdens het lopen de kans even los te komen van je dagelijkse beslommeringen. Meer informatie: franciscaansebeweging.nl.

World Cleanup Day

Wereldwijd •

Op deze dag komen miljoenen vrijwilligers in meer dan 150 landen in actie om de wereld een stukje schoner te maken. Deze grootste wereldwijde opschoonactie wordt georganiseerd door het Estlandse Let’s Do It. Je kunt makkelijk meedoen met activiteiten van: www.worldcleanupday.nl De Plastic Soup Foundation / World Cleanup Day De Plastic Soup Foundation / Trash ...lees verder "World Cleanup Day"

Bezinningsreis naar Assisi (Italië)

Franciscaanse Beweging Van der Does de Willeboissingel 11, ‘s-Hertogenbosch

Tijdens deze bezinningsreis treden we in de voetsporen van Franciscus. Niet alleen letterlijk, door in de omgeving van Assisi de plekken te bezoeken waar Franciscus ook kwam, maar ook door de bezinning die in de reis ingebouwd is. Meer informatie: franciscaansebeweging.nl.

Franciscusvieringen (en dierendag)

Geloofd zijt Gij mijn Heer, door zuster aarde, onze moeder die ons in leven houdt en leidt en allerlei gewassen met kleurige bloemen en kruiden voort brengt. uit: de Lofzang van de schepselen (het Zonnelied) van Franciscus van Assisi (1181-1226) Op 3 oktober gedenken wij het sterven van Franciscus. Op 4 oktober, tevens dierendag, vieren we ...lees verder "Franciscusvieringen (en dierendag)"

Dag van de Duurzaamheid

Nederland •

Dit programma van Urgenda is permanent in ontwikkeling. Ook voor deze editie worden weer honderden activiteiten georganiseerd. Ook uw activiteit kunt u aanmelden. https://www.youtube.com/watch?v=sl146MijMJ0 Voor de meeste actuele informatie: urgenda.nl Voor het onderwijs: Dag van de duurzaamheid in het onderwijs.

Wereldvoedseldag

Wereldwijd •

De Wereldmaaltijd is een eerlijke, lekkere en voedzame maaltijd. Per persoon zijn er niet meer ingrediënten in verwerkt dan er beschikbaar zou zijn bij een eerlijkere verdeling van voedsel wereldwijd. Op 16 oktober 2021 staat De Huijberg stil ter ere van de wereldvoedseldag, bij hoeveel eten er in de wereld te verdelen is. We genieten ...lees verder "Wereldvoedseldag"

Dag van de Broederlijkheid

Wereldwijd •

Op 4 februari is de internationale Dag van de Broederlijkheid. Die dag werd in 2021 door de VN ingesteld, onder impuls van het document 'Menselijke broederlijkheid voor wereldvrede en samenleven', dat in 2019 door paus Franciscus en grootimam Ahmad Al-Tayyeb in Abu Dabi werd ondertekend, en dat nadien ook werd opgenomen in de encycliek Fratelli ...lees verder "Dag van de Broederlijkheid"

Veertigdagentijd

Wereldwijd •

Onderweg De periode op weg naar Pasen is er een van rust en inkeer. En van onthouding, afzien van de dagelijkse kost die ons als vanzelfsprekend toekomt. De lezingen uit de Bijbel in deze periode gaan over de pelgrimage van Jezus vanuit de woestijn onderweg naar Jeruzalem. In deze lezingen is aandacht voor stilte, verleiding, ...lees verder "Veertigdagentijd"


Wilt u uw evenement aanmelden voor deze agenda?
Maak dan gebruik van de ruimte onderaan de pagina Contact.