Spring naar inhoud

Evenementen agenda

Plastic Free February

Nederland •

A Rocha start in februari de derde editie van Plastic Free February. We gaan samen kijken hoe we kunnen leven met minder (plastic) afval. Ook verdiepen we ons in de gevolgen van plastic voor de natuur en onderzoeken we wat we daar samen aan kunnen doen. Iedereen kan meedoen - ook als dit je veel • lees meer "Plastic Free February"

Dag van de Broederlijkheid

Wereldwijd •

Op 4 februari is de internationale Dag van de Broederlijkheid. Die dag werd in 2021 door de VN ingesteld, onder impuls van het document 'Menselijke broederlijkheid voor wereldvrede en samenleven', dat in 2019 door paus Franciscus en grootimam Ahmad Al-Tayyeb in Abu Dabi werd ondertekend, en dat nadien ook werd opgenomen in de encycliek Fratelli • lees meer "Dag van de Broederlijkheid"

Warme truien dag

Én iets aan klimaatverandering willen doen én bij koud weer behaaglijk binnen willen zitten in een shirtje, dat gaat natuurlijk niet samen. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar -zonder verlies van comfort - 7% energie per graad en dus 7% CO2 uitstoot. Een toepasselijk artikel: Verwarm je kleren, niet je • lees meer "Warme truien dag"

Valentijn, liefde en oecumene

Wereldwijd •

Het feest van de liefde is te herleiden op het verhaal dat de heilige Valentijn de liefde belangrijker vond dan regels van kerken en tradities. Hij sloot een huwelijk tussen een christen en iemand van een andere levensbeschouwing. Liefde is grenzeloos, dit beeld wijst naar een barmhartige en liefdevolle God. Kijk op www.groenekalender.nl, www.sameneerlijketen.nl/heiligen en • lees meer "Valentijn, liefde en oecumene"

VerduurSamen met Franciscus

Corinne Groenendijk is auteur van het boek ‘VerduurSamen met Franciscus’, een ‘gids’  waarin bezieling en praktijk samengaan. Corinne biedt bij het boek een project aan, waarin, na een introductiedag, de ervaringen met het boek worden verzameld en uitgewisseld. Heb je interesse om mee te doen? Voorjaar 2023 start de volgende groep. Op 17 februari is • lees meer "VerduurSamen met Franciscus"

Veertigdagentijd

Wereldwijd •

Onderweg De periode op weg naar Pasen is er een van rust en inkeer. En van onthouding, afzien van de dagelijkse kost die ons als vanzelfsprekend toekomt. De lezingen uit de Bijbel in deze periode gaan over de pelgrimage van Jezus vanuit de woestijn onderweg naar Jeruzalem. In deze lezingen is aandacht voor stilte, verleiding, • lees meer "Veertigdagentijd"

Webinar: Licht in en om de kerk

· online ·

De Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer in de Protestantse Kerk in Nederland (VKB) organiseert een webinar. Denkt u aan nieuwe verlichting in uw kerk, of wilt u gewoon meer weten over alle ins en outs die komen kijken bij verlichting? In dit webinar bespreken we alles over licht, van onder andere duurzaamheid tot fraaiere streaming van • lees meer "Webinar: Licht in en om de kerk"

Retraite Verduursamen met Franciscus

De Huijberg Boomstraat 28, Huijbergen

Een driedaagse met Corinne Groenendijk, rond haar inspirerende boek Verduursamen met Franciscus. Ingebed in het leven bij de Huijberg. Een mooie groene co-creatie! We laten ons verwonderen door alles wat leeft. We maken kennis met hoe Franciscus leefde: kwetsbaar, betrokken, eenvoudig, vredelievend en vooral vreugdevol. Telkens ontdekken we hoe een thema ons inspireert en werken het • lees meer "Retraite Verduursamen met Franciscus"

Bewust natuurlijk leven

De Huijberg Boomstraat 28, Huijbergen

Leef mee in het dagritme van De Huijberg en ontdek ons leven. Laat je inspireren. Verbind je met de natuur in en rondom je. Werk mee in onze tuinen, met kruiden, groenten, bloemen. Ga mee wandelen door bos en hei. Laaf je aan de schoonheid van de groene omgeving. Geniet van onze gezamenlijke, biologische maaltijden. • lees meer "Bewust natuurlijk leven"

Lente

Noordelijk halfrond

De voorjaarsequinox, het moment dat de baan van de Aarde maakt dat de zon boven de evenaar staat. De dag waarop het licht van de dag weer langer gaat duren dan het donker van de nacht. Deze eerste lentedag wordt al sinds mensenheugenis gevierd. Ook vieren? gebruik het lente-materiaal dat te vinden is op www.scheppingvieren.nl • lees meer "Lente"

Wereld Waterdag

Wereldwijd •

In 1993 hebben de Verenigde Naties 22 maart uitgeroepen tot Wereld Waterdag voor het creëren van bewustwording over de nationale en mondiale waterproblematiek. De VN omschrijft Wereld Waterdag als volgt: “A day to celebrate, a day to change, a day to prepare”. Thema 2021: ‘Water2me' Op worldwaterday.org en op www.wereldwaterdag.nl vindt je meer materiaal en evenementen. Over • lees meer "Wereld Waterdag"

Wereld Meteorologische Dag

Wereldwijd •

De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) streeft ernaar de samenleving de samenhang tussen de oceaan, het klimaat en weer te helpen begrijpen. Op Wereld Meteorologische Dag, 23 maart, viert deze WMO haar verjaardag. Met het thema De oceaan, ons klimaat en het weer (The Ocean, our climate and weather) benadrukt de WMO de onderlinge samenhang: “Veel • lees meer "Wereld Meteorologische Dag"

Earth Our

Wereldwijd •

Earth Our is een jaarlijks symbolisch evenement om aandacht te vragen voor natuurverlies en klimaatcrisis: Op de laatste zaterdag van maart doen wij tussen 20:30 en 21:30 alle lichten uit. Het Wereld Natuur Fonds begon deze actie in 2007 in Sydney. Nu doen miljoenen mensen in meer dan 180 landen mee om hun steun voor • lees meer "Earth Our"

Symposium: Harde feiten, zachte krachten – Theologie, ecologie en de kerk in beweging

TU Kampen/Utrecht Plompetorengracht 3, Utrecht

Op donderdag 13 april organiseert A Rocha in samenwerking met de TU Kampen/Utrecht en de werkgroep Eenvoudig Leven een symposium voor predikanten en kerkelijk werkers. Met bijdragen van o.a. Janneke Burger, dr. Jaap Dekker en Paul Schenderling worden de thema's theologie, ecologie en weerstanden in de gemeente besproken. Tijdens het symposium zal ook de bundel • lees meer "Symposium: Harde feiten, zachte krachten – Theologie, ecologie en de kerk in beweging"

Aanvuren in de lente

De Huijberg Boomstraat 28, Huijbergen

Een lang weekend om ieder jaargetijde te proeven, te voelen, te zien, te beleven, je ermee te verbinden. We wandelen, keren naar binnen, steken handen in de aarde, koken met het seizoen, creëren wat naar buiten wil. Gun jezelf zo’n paar dagen uit en thuis. Tweede deel van een vierdelige serie rond leven met de • lees meer "Aanvuren in de lente"

Dag van de aarde

Wereldwijd •

In de Verenigde Staten is International Earth Day sinds 1970 een populair fenomeen. Twee organisaties zijn daar actief: Earthday Network en International Earth Day Organization met het organiseren van Earthday activiteiten op en rondom 22 april. In België is de Dag van de Aarde met veel succes georganiseerd in 2004 en ook andere landen volgen. • lees meer "Dag van de aarde"

Laudato Si’ driedaagse

De Huijberg Boomstraat 28, Huijbergen

Wat vraagt de zorg om en voor de aarde van ons in deze tijden van crises op veel fronten? Klimaat, stikstof, vluchtelingen, oorlog, onrust? In de brief Laudato Si’ inspireert Paus Franciscus ons om ons gemeenschappelijk huis, deze aarde, bewust, met aandacht en eerbied te omringen. We zoeken samen naar verbinding en verdieping. Naar wijsheid en • lees meer "Laudato Si’ driedaagse"

Nederlandse natuurweek bij A Rocha Frankrijk

Les Courmettes 4500 Route des Courmettes, Tourrettes-sur-Loup

Ga in de meivakantie mee naar Les Courmettes, het prachtige domein van A Rocha Frankrijk, gelegen in de heuvels ten noorden van Nice. Tijdens deze Nederlandse natuurweek staat er een afwisselend programma voor ons klaar. Er is tijd voor bezinning, voor genieten van de natuur én om de handen uit de mouwen te steken bij • lees meer "Nederlandse natuurweek bij A Rocha Frankrijk"

Oecumenelezing door mgr. Dick Schoon

Geertekerk - Utrecht Geertekerkhof 23, Utrecht

Hoofdspreker van de oecumenelezing 2023 is mgr. Dick Schoon, bisschop van Haarlem van de Oud-Katholieke Kerk. Hij zal ingaan op de angst en onvrede die er bij velen in onze samenleving heerst en daar een ander perspectief tegenover zetten.

Weekendretraite Groen en vreugdevol leven

Dominicanenklooster Huissen Stadsdam 1, 6851 AH Huissen

We verwonderen ons dit weekend over alles wat leeft en laten ons inspireren door Franciscus. We gaan wandelen, mediteren, creatief werken, zoeken naar ‘verduurzamen in balans’ en delen onze ‘best practices’. Zo ontwikkel je je eigen groene en geïnspireerde leefstijl. We werken met het boek van Corinne Groenendijk VerduurSamen met Franciscus. Dit wordt ter plekke • lees meer "Weekendretraite Groen en vreugdevol leven"

Keti Koti

Nederland •

Het Koninkrijk der Nederlanden schafte op 1 juli 1863 de slavernij af. En verving dit nog 10 jaar lang voor dwangarbeid. De naam Ketikoti stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. 1 juli wordt jaarlijks herdacht en gevierd in Suriname, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Nederland. In aanloop naar de Keti Koti viering • lees meer "Keti Koti"

Wereldmilieudag

Wereldwijd •

Door United Nations Environment Programme (UNEP = het milieuprogramma van de Verenigde Naties) is 5 juni ingesteld als 'Wereldmilieudag' (World Environment Day). Sinds 1974 is de bedoeling om overheden, bedrijven en individuen bewust te maken van onze milieuproblemen. De jaarlijkse viering van 'Wereldmilieudag' vindt telkens in een andere stad plaats en heeft een eigen thema • lees meer "Wereldmilieudag"

Wereldoceanendag

Wereldwijd •

World Oceans Day is uitgeroepen door de Verenigde Naties. In de ons omringende landen worden evenementen georganiseerd die aandacht geven aan onze relatie met de oceanen. Filmvertoningen, excursies, discussies, schoonmaakacties en zo meer. Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=lWVTE5I9cQM Kijk voor meer voorbeelden op: worldoceansday.org. •.• De European Environment Agency (EEA) heeft in 2020 een rapport uitgebracht over de • lees meer "Wereldoceanendag"

A Rocha inspiratieweekend

Stichting Near East Ministry Voorthuizerweg 5, Nijkerk

Het A Rocha inspiratieweekend is voor iedereen die zich betrokken voelt of betrokken wil zijn bij A Rocha en bij de zorg voor de schepping. Ook jij bent van harte welkom. Hoofdspreker van het weekend is Dave Bookless, theoloog van A Rocha Internationaal en auteur van Het groene hart van het geloof. Tijdens het weekend • lees meer "A Rocha inspiratieweekend"

Wereldvluchtelingendag

Wereldwijd •

20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De UNHCR (BE, NL) vraagt extra aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. Vaak vinden ze opvang in eigen land of de buurlanden. Soms trekken ze verder, op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. Kerk in Actie roept om alleen • lees meer "Wereldvluchtelingendag"

Zomer

Noordelijk halfrond

De langste dag, de kortste nacht, het moment dat de baan van de Aarde maakt dat de zon boven de Kreeftskeerkring staat. Het moment waarop het licht van de dag korter gaat duren en het donker van de nacht langer. De zonkracht zal langzaam afnemen tot in december, het begin van de winter. Deze eerste • lees meer "Zomer"

Handvest van de Aarde

Wereldwijd •

Het Earth Charter, oftewel het Handvest van de Aarde, is van 29 juni 2000. Het is een document met zestien principes die een wereldwijde beweging inspireren voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Het biedt een nieuw besef van onderlinge verbondenheid voor het welzijn van mensen, de grotere levensgemeenschap en toekomstige generaties. Wat denkt u • lees meer "Handvest van de Aarde"

Bijeenkomst Parliament of the World Religions

· online ·

Het Parliament of the World’s Religions komt voor de 9e keer bijeen in oktober 2023, mogelijk virtueel in verband met heersende epidemieën. Met als thema "Defending Freedom & Human Rights", voorziet het programma in een unieke gelegenheid voor religieuze en spirituele leiders, theologen, activisten en organisatoren over de hele wereld om de kracht van de • lees meer "Bijeenkomst Parliament of the World Religions"

Freedom Sunday

Wereldwijd •

Freedom Sunday is een uitnodiging aan uw kerk om zich te verdiepen in slavernij van dit moment. Uw kerk kan helpen een einde te maken aan geweld en slavernij en samen met IJM een eind maken aan dit onrecht. Deel met uw gemeente Gods verlangen om hoop en vrijheid te brengen aan hen die nu • lees meer "Freedom Sunday"


Wilt u uw evenement aanmelden voor deze agenda?
Maak dan gebruik van de ruimte onderaan de pagina Contact.