Duurzame agenda
Parenco’s duurzaamheid
Melkdam Utrechtseweg 131, RenkumPapierfabriek Parenco in Renkum inversteert in verduurzaming. Zegt ze.Intussen onttrekt ze 170 liter drinkwater per seconde(!) ten koste van mens en een Natura 2000-gebied. Dat kan anders: De Rijn ligt ernaast EN circulair watergebruik is al mogelijk. Tijd voor een slowmars door Renkum op deze WereldWaterdag: "Parenco stop met het oppompen van grondwater!" Meer details lees meer "Parenco’s duurzaamheid"
Oecumenelezing 2024
Geertekerk - Utrecht Geertekerkhof 23, UtrechtHoofdspreker van de Oecumenelezing 2024 is econoom Paul Schenderling. Hij is oprichter en programmaleider van de denktank Postgroei Nederland en auteur van het spraakmakende boek ‘Er is leven na de groei’. Daarin beschrijft hij concrete verbetervoorstellen voor een andere inrichting van de economie, de sociale zekerheid, de landbouw, de zorg en mobiliteit. Lees meer op lees meer "Oecumenelezing 2024"
Excursie naar De Wij – Lemiers
Sint Catharinakapel Oud Lemiers 16, LemiersDe Wij is een stuk land in Lemiers, in het zuiden van Zuid-Limburg. Het is ingericht met weitjes, een ontmoetingsplek, een ecologische moestuin en stukjes voedselbos. Het geheel wordt onderhouden door een groep vrijwilligers onder de bezielende leiding van Astrid Merkx. Zij proberen te inspireren, te ont-moeten, gezond te werken en gezond voedsel te produceren. lees meer "Excursie naar De Wij – Lemiers"
Scheppingstijd mét de parochie
Sint Janscentrum Papenhulst 4, De BoschJij hebt hart voor de schepping en zorgt voor de aarde en de mensen om je heen. Heel graag wil je dat anderen ook zien dat natuur belangrijk is en dat sociale problemen alles te maken hebben met de klimaatcrisis. Maar in je parochie voel je je een beetje een roepende in de woestijn. Doe lees meer "Scheppingstijd mét de parochie"
Verduursamen met Franciscus
Op 22 april 2024 is de oriëntatiedag voor nieuwe cursusleiders bij het cursusboek ‘Verduursamen met Franciscus’. De ervaringen met het boek zijn zeer positief en één van de cursisten komt over de ervaringen vertellen. Het is erg leuk om meer achtergrondinformatie te krijgen bij het cursusboek, tips over de opzet en focus van de cursus lees meer "Verduursamen met Franciscus"
Tiny houses – klein wonen
Klooster Wittem Wittemer Allee 34, WittemEen lezing door Nancy Smeets Nancy Smeets deed onderzoek naar ‘tiny houses’, d.w.z. kleine, milieuvriendelijke huizen. Wie kleiner woont neemt niet alleen minder ruimte in, maar heeft ook minder spullen nodig. Minder spullen betekent minder gebruik van grondstoffen en minder afval. Goed voor het milieu. Maar wonen in een 'tiny house' betekent ook kiezen voor lees meer "Tiny houses – klein wonen"
Feest van de Geest
Nederland •In de periode tussen Hemelvaart en Pinksteren zijn kerken open voor het publiek. Kunstenaars presenteren en exposeren nieuw gemaakte kunst, geïnspireerd op het Pinksterfeest en de architectuur van kerkgebouwen.Het thema voor 2024 is Troost. Deze elfde keer, mag de Geest van het Feest door het hele land trekken. Het visioen is dat in de toekomst lees meer "Feest van de Geest"
Groene Moslims wandel4daagse
We zijn ontzettend blij om te mogen delen dat we ook dit jaar, met dank aan Pe, weer een wandelvierdaagse voor jullie in het vooruitzicht hebben: in het mooie Zuid-Limburg. Dit jaar zullen dit weer tijdens Pinksteren doen, omdat veel van ons dan een extra dagje vrij hebben op de maandag. Hou je agenda dus lees meer "Groene Moslims wandel4daagse"
Op weg met Iona
Dopersduin Oorsprongweg 3, SchoorlIn het inspiratie weekend onderzoeken we een aantal van die nieuwe wegen. Onze sprekers (Marjan Bosch van De Huijberg in Huijbergen en Gerard Moorman van het Jeannette Noëlhuis in Amsterdam) zijn mensen die vanuit hun woon- en geloofsgemeenschap zoeken naar wegen waarin de bijbelse boodschap van vrede en recht en zorg voor de schepping nieuwe lees meer "Op weg met Iona"
Tuinweek De Huijberg
De Huijberg Boomstraat 28, HuijbergenEen ouderwetse tuinwerkweek. Veel met de handen in de aarde, buiten, samen. De bel die ons in het moment houdt. Stilte, ruimte, rust. Zorgen voor de tuinen, de kruiden, de bloemen, de groenten. In een prettig ritme, met goed gezelschap, en gezonde voeding voor lichaam en ziel. We werken in moes-, bloemen- en kruidentuin: zaaien, lees meer "Tuinweek De Huijberg"
Klimaatmars Amsterdam
Kerkgebouw Vrijburg Diepenbrockdreef 46, Amsterdam, NederlandOp vrijdag 31 mei 14.00 uur wordt een klimaatmars gelopen op de Zuidas in Amsterdam. De Zuidas staat symbool voor de macht van grote banken en bedrijven, die vaak nog keuzes maken die ten koste gaan van het leven op aarde.Verzamelen om 13:30 uur bij station Amsterdam-Zuid: Gustav Mahlerplein Voorafgaand aan de klimaatmars is er lees meer "Klimaatmars Amsterdam"
Keti Koti
Nederland •Het Koninkrijk der Nederlanden schafte op 1 juli 1863 de slavernij af. En verving dit nog 10 jaar lang voor dwangarbeid. De naam Ketikoti stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken.De afschaffing van de slavernij wordt jaarlijks herdacht en gevierd in Suriname, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Nederland. In aanloop naar de Keti lees meer "Keti Koti"
Geloven in tijden van stijgende zeeën
Dante gebouw, Tilburg University Warandelaan 2, Tilburg, NederlandDit symposium over religie en klimaatverandering in Nederland vindt plaats op de Universiteit Tilburg.De datum, 2023, staat foutief vermeld op de poster ← Meer informatie over het programma en mogelijkheid tot aanmelden voor dit symposium vind u op www.religionclimate.org
Laudato Si’ en verder
De Huijberg Boomstraat 28, HuijbergenHet Zonnelied uit 1224.De encycliek uit 2015.Verbonden met ons leven van alledag.Waardoor laten we ons inspireren?Wat laat ons opstaan?Wie en wat hebben nodig?We zoeken met elkaar een heilzameweg. Om met moed en passie op de duurzame koers te blijven. Informatie en aanmelden op dehuijberg.nl
Meditatieweekend Het Compassie kompas
Dominicanenklooster Huissen Stadsdam 1, 6851 AH HuissenVanuit meditatie opmerkzaam gewaar leven is: Herinneren waar het om gaat, terugkeren naar je thuisbasis, de moed vinden om met compassie door het leven te gaan en je gewoonten zo nodig te veranderen, zodat je vol vertrouwen je vleugels kan uitslaan. Lees meer over Het Compassie kompas
Vegetarische retraite
De Huijberg Boomstraat 28, HuijbergenEen totaal plantaardige week. Dankzij Anja Hermanus-Schröder van Cooking for Life hebben we een inspirerende topkok in huis die ons alle kneepjes van de veganistische keuken laat ontdekken. Dat gaan we proeven, maar ook zelf leren maken in een workshop. De voeding deze week is zonder dierlijke producten. We werken in de tuin, we wandelen, lees meer "Vegetarische retraite"
Lezing: De Evangelische Broedergemeente en slavernij
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38, UtrechtIn de negentiende eeuw kregen Herrnhutter-zendelingen toestemming om tot slaafgemaakten te onderwijzen in de christelijke leer. Hoe hebben de tot slaafgemaakten de ontmoeting met de Herrnhutters werkelijk ervaren? Lezing door Maurice San-A-Jong, die een belangrijke bijdrage leverde aan het begrip van de complexe relatie tussen kerk, kolonialisme en slavernij. Lees meer op www.catharijneconvent.nl Reserveren is lees meer "Lezing: De Evangelische Broedergemeente en slavernij"
Earth Overshoot Day
Wereldwijd •Vandaag is de dag waarop de mensheid méér van de Aarde heeft gebruikt dan onze planeet in een heel jaar kan regenereren. • in 2024: 1 augustus • in 2023: 2 augustus (berekend) • in 2022: 1 augustus • in 2021: 3 augustus Hoe later in het jaar, hoe beter. Earth Overshoot Day is de lees meer "Earth Overshoot Day"
Groene Moslims wandeling
Station Vorden VordenZaterdag 3 augustus gaan we naar de Achterhoek voor een wandeling door divers landschap dat dan volop in zomerbloei staat. Uit de beschrijving: "Een prachtige wandeling door een typisch Achterhoeks landschap, landgoederen en het gezellige dorp Vorden. Op landgoed Hackfort vind je nog eeuwenoude en door houtwallen omgeven akkers, hakhoutbosjes, poelen en historische boerderijen. Lees lees meer "Groene Moslims wandeling"
Bloemen voor Maria
De Huijberg Boomstraat 28, HuijbergenWorkshop en lezing Tini Brugge is een goede bekende op het gebied van bloemen, kloostertuinen, inspiratie en vormgeving. Zij zal zaterdagmiddag om 14:00 uur een workshop geven, waar we een boeket of eenvoudige creatie maken voor thuis, kapel of kerk. Met informatie over duurzaam schikken. Op zondagmiddag om 14:00 uur geeft ze een lezing over lees meer "Bloemen voor Maria"
Tuinieren op De Parel
Dorpsakker De Parel Holleweg 35, AmerongenKom tuinieren op een zomeravond om Dorpsakker de Parel nog meer te laten groeien en bloeien. We werken van 19.00 to 21.00 uur. Koffie/thee met wat lekkers, gezelligheid en samen tuinieren. Je hoeft je niet aan te melden, kom gewoon gezellig langs! Lees meer op www.arocha.nl
Koopman, dominee en slavernij in Indonesië
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38, UtrechtVanaf het begin van de Nederlandse aanwezigheid in de Indonesische archipel was slavernij een belangrijk onderdeel van het beleid van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Hoe stond de protestantse kerk tegenover de slavernij? Hoe zat het met dominees die zelf slaafgemaakten bezaten? En hoe werd dit ethisch en theologisch gerechtvaardigd? Een lezing door historicus Wim Manuhutu.
Ontmoetingsdag Vegen Christenen
Club Entree Boerhavelaan 33, ZoetermeerDeze zaterdag is activiteitencentrum Club Entree dè ontmoetingsplaats voor ieder die zich kan vinden in christen-zijn & vegan lifestyle. Het is de jaarlijkse Ontmoetingsdag van Vegan Church. We verheugen ons op de komst van Alfred Slomp, bekend van God in de Supermarkt, de podcast Groene Mafkezen en zijn boek Wat je wél kunt doen (2023): een praktische gids om zelf en lees meer "Ontmoetingsdag Vegen Christenen"
Retraite ‘Natuur en Stilte’
Franciscanenklooster Megen Kloosterstraat 6, MegenJe bent deze dagen te gast bij de Minderbroeders-Franciscanen, een orde die in de 13e eeuw is gesticht door Franciscus van Assisi. Het eeuwenoude klooster waar we verblijven, ligt in het monumentale stadje Megen. Omdat ook de Clarissen hier al vele eeuwen een klooster hebben, wordt Megen ook wel het 'Assisi aan de Maas' genoemd. lees meer "Retraite ‘Natuur en Stilte’"
Verstrengeling tussen kerk en slavernij
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38, UtrechtIn het Nederlandse koloniale rijk hadden predikanten volop tot slaafgemaakten in bezit. In Suriname was een derde van de gereformeerde predikanten plantagehouder. Ook kerken waren betrokken bij de koloniale slavernij, waarbij sommigen zelfs plantages oprichtten. Hoewel een aantal predikanten kritisch was, bleken ze zelden in staat écht de banden te verbreken met het uitbuitende systeem. lees meer "Verstrengeling tussen kerk en slavernij"
God in de Klimaatcrisis – workshop Dordrecht
De laatste jaren wordt steeds duidelijker welke impact ons doen en laten heeft op de natuur. Ons afval stroomt door de rivieren en oceanen, de biodiversiteit holt achteruit en de klimaatcrisis wordt steeds meer zichtbaar en voelbaar. We kunnen er niet meer onderuit om anders te gaan leven. Niet alleen voor de dieren en planten lees meer "God in de Klimaatcrisis – workshop Dordrecht"
CCA-weekend
Ben je op zoek naar inspiratie, wil je meer weten van CCA, andere CCA'ers ontmoeten, eindelijk die actietraining volgen, goede gesprekken voeren...het kan allemaal op het enige echte CCA-weekend! Er wordt hard aan het programma gewerkt, en we doen ons best om de kosten zo laag mogelijk te houden, zodat het voor iedereen een betaalbaar lees meer "CCA-weekend"
Kerk en slavernij in Batavia
Museum Catharijneconvent Lange Nieuwstraat 38, UtrechtIn de bruisende havenstad Batavia (het huidige Jakarta) kwamen handel, macht en geloof samen. Batavia was het kroonjuweel van de Nederlandse aanwezigheid in Indonesië. De koloniale welvaart werd echter voornamelijk gedreven door de uitbuiting van slaafgemaakten. Terwijl veel predikanten en zendelingen slavernij legitimeerden, stonden anderen op voor de afschaffing ervan. Een lezing door promovendus Alexander lees meer "Kerk en slavernij in Batavia"
Wat je wél kunt doen – workshop IJsselmuiden
Bijeenkomst naar aanleiding van het boek Wat je wél kunt doen van Alfred Slomp. Steeds meer mensen beseffen dat het vijf voor twaalf is wat betreft het klimaat en willen duurzamer leven. Juist daarom is het belangrijk om te weten met welke keuzes je nu echt verschil maakt en je ecologische voetafdruk verkleint. Want hoe lees meer "Wat je wél kunt doen – workshop IJsselmuiden"
Wandeling van Vrede en Barmhartigheid
Domplein Domplein, UtrechtOp zaterdag 14 september 2024, de start van de landelijke Vredesweek van Pax, organiseert de Beweging van Barmhartigheid een ‘Wandeling van Vrede en Barmhartigheid’ in Utrecht. Loop ook mee!
Wilt u uw evenement aanmelden voor deze agenda?
Maak dan gebruik van de ruimte onderaan de pagina Contact.