Spring naar inhoud

Evenementen agenda

Debat ‘De verwerking van het slavernijverleden’

Luther Museum Nieuwe Keizersgracht 570, Amsterdam

Op initiatief van de Evangelisch-Lutherse Gemeente Amsterdam, de Evangelische Broedergemeente en het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNsee), organiseert de werkgroep Heilzame Verwerking Slavernij Verleden dit debat over de verwerking van het slavernijverleden. Het woord deze avond is allereerst aan theatermaker Mathieu Wijdeven, historicus Maurice San A Jong en schrijfster Henna Goudzand Nahar. In de lees meer "Debat ‘De verwerking van het slavernijverleden’"

Oecumenelezing door mgr. Dick Schoon

Geertekerk - Utrecht Geertekerkhof 23, Utrecht

Hoofdspreker van de oecumenelezing 2023 is mgr. Dick Schoon, bisschop van Haarlem van de Oud-Katholieke Kerk. Hij zal ingaan op de angst en onvrede die er bij velen in onze samenleving heerst en daar een ander perspectief tegenover zetten. https://vimeo.com/810472857 Meer informatie, het programma en een aanmeldformulier vindt u via de Raad van Kerken.

Rabobank actie

Rabobank Utrecht Croeselaan 18

Deze avond is er een manifestatie tijdens de certificaathoudersvergadering, om Rabobank aan te moedigen te stoppen met het financieren van de klimaatcrisis, en te helpen met het opbouwen van een klimaatrechtvaardige wereld. Vanuit CCA zullen er ook mensen aanwezig zijn bij deze actie. Aanmelden kan hier, en om op de hoogte te blijven, kun je lees meer "Rabobank actie"

Weekendretraite Groen en vreugdevol leven

Dominicanenklooster Huissen Stadsdam 1, 6851 AH Huissen

We verwonderen ons dit weekend over alles wat leeft en laten ons inspireren door Franciscus. We gaan wandelen, mediteren, creatief werken, zoeken naar ‘verduurzamen in balans’ en delen onze ‘best practices’. Zo ontwikkel je je eigen groene en geïnspireerde leefstijl. We werken met het boek van Corinne Groenendijk VerduurSamen met Franciscus. Dit wordt ter plekke lees meer "Weekendretraite Groen en vreugdevol leven"

Filmvertoning: The Letter

Klooster Wittem Wittemer Allee 34, Wittem

De film ‘the letter’ gaat over een brief van de paus aan vijf wereldbewoners. Vorig jaar schreef paus Franciscus een brief naar vijf wereldbewoners. Daarin nodigde hij hen uit om naar Rome te komen, om met hem en met elkaar in gesprek te gaan over de gevolgen van klimaatverandering en aantasting van het milieu. De lees meer "Filmvertoning: The Letter"

Keti Koti

Nederland •

Het Koninkrijk der Nederlanden schafte op 1 juli 1863 de slavernij af. En verving dit nog 10 jaar lang voor dwangarbeid. De naam Ketikoti stamt uit het Sranantongo en betekent Ketenen Gebroken. De afschaffing van de slavernij wordt jaarlijks herdacht en gevierd in Suriname, Saba, Sint Eustatius, Sint Maarten en Nederland. In aanloop naar de lees meer "Keti Koti"

Symposium: De rol van de kerk tijdens de slavernij

Domkerk Achter de Dom 1, Utrecht

Hoe heeft de kerk impact heeft gehad op de identiteitsvorming van mensen uit de afro-diaspora? En op de demonisering van Afrikaanse religie? Meer informatie komt op ninsee.nl/agenda/symposium-de-rol-van-de-kerk-tijdens-de-slavernij/

Wereldmilieudag

Wereldwijd •

Door United Nations Environment Programme (UNEP = het milieuprogramma van de Verenigde Naties) is 5 juni ingesteld als 'Wereldmilieudag' (World Environment Day). Sinds 1974 is de bedoeling om overheden, bedrijven en individuen bewust te maken van onze milieuproblemen. De jaarlijkse viering van 'Wereldmilieudag' vindt telkens in een andere stad plaats en heeft een eigen thema lees meer "Wereldmilieudag"

Wereldoceanendag

Wereldwijd •

World Oceans Day is uitgeroepen door de Verenigde Naties. In de ons omringende landen worden evenementen georganiseerd die aandacht geven aan onze relatie met de oceanen. Filmvertoningen, excursies, discussies, schoonmaakacties en zo meer. Bijvoorbeeld: https://www.youtube.com/watch?v=lWVTE5I9cQM Kijk voor meer voorbeelden op: worldoceansday.org. •.• De European Environment Agency (EEA) heeft in 2020 een rapport uitgebracht over de lees meer "Wereldoceanendag"

MudRaise tegen slavernij

Mud Masters Stelling 1, Vijfhuizen

Miljoenen mensen leven in slavernij. Zij worden misleid, mishandeld en misbruikt. Slavernij moet stoppen. Sta op tegen deze misdaad en vecht mee voor de vrijheid van slachtoffers van slavernij. Deze MudRaise is een sportieve prestatie én een fondsenwervende uitdaging. Je vecht samen met International Justice Mission tegen onrecht, mensenhandel, misbruik en slavernij. Doe je mee? → MudRaise.nl

A Rocha inspiratieweekend

Stichting Near East Ministry Voorthuizerweg 5, Nijkerk

Het A Rocha inspiratieweekend is voor iedereen die zich betrokken voelt of betrokken wil zijn bij A Rocha en bij de zorg voor de schepping. Ook jij bent van harte welkom. Hoofdspreker van het weekend is Dave Bookless, theoloog van A Rocha Internationaal en auteur van Het groene hart van het geloof. Tijdens het weekend lees meer "A Rocha inspiratieweekend"

A Rocha inspiratieweekend

Near East Ministry Voorthuizerweg 5, Nijkerk

Je bent van harte welkom om dit weekend samen met ons door te brengen. Een weekend waarin ontmoeting en inspiratie centraal staan. Dit jaar is het thema: ‘Wortelen’. Iedereen is welkom, of je actief bent bij A Rocha of niet en ons juist een beetje beter wil leren kennen. Dit jaar vieren we het 20-jarig lees meer "A Rocha inspiratieweekend"

Global Earth Retreat · online

· online ·

Together we will cultivate peace and the insight of Inter-being which can surely be the ground for a better future for all on Earth. We will learn mindfulness practices that help us cultivate happiness, love and freedom, and we join in workshops and panels.

Wereldvluchtelingendag

Wereldwijd •

20 juni is het Wereldvluchtelingendag. De UNHCR (BE, NL) vraagt extra aandacht voor alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn voor oorlog, geweld of onderdrukking. Vaak vinden ze opvang in eigen land of de buurlanden. Soms trekken ze verder, op zoek naar een veilige plek en een betere toekomst. Kerk in Actie roept om alleen lees meer "Wereldvluchtelingendag"

Zomer

Noordelijk halfrond

De langste dag, de kortste nacht, het moment dat de baan van de Aarde maakt dat de zon boven de Kreeftskeerkring staat. Het moment waarop het licht van de dag korter gaat duren en het donker van de nacht langer. De zonkracht zal langzaam afnemen tot in december, het begin van de winter. Deze eerste lees meer "Zomer"

Handvest van de Aarde

Wereldwijd •

Het Earth Charter, oftewel het Handvest van de Aarde, is van 29 juni 2000. Het is een document met zestien principes die een wereldwijde beweging inspireren voor een rechtvaardige, duurzame en vreedzame wereld. Het biedt een nieuw besef van onderlinge verbondenheid voor het welzijn van mensen, de grotere levensgemeenschap en toekomstige generaties. Wat denkt u lees meer "Handvest van de Aarde"

Herdenkingsdienst slavernij

Nieuwe Kerk Amsterdam De Dam, Amsterdam

Op de vooravond van de viering van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij wordt op 30 juni onder auspiciën van de Raad van Kerken in Nederland in het hart van de hoofdstad een herdenkingsdienst gehouden. Het thema van de dienst luidt: Gedeeld verleden – gezamenlijke toekomst, Kerken samen op weg naar heilzame verwerking van het lees meer "Herdenkingsdienst slavernij"

Groene Moslims Wandeling

Station Oldenzaal Stationsstraat 12, Oldenzaal

Zaterdag 1 juli reizen we af naar een regio waar we nog niet eerder waren: het uiterste oosten van Twente! Het wordt een wandeling van zo'n 17 km. in het buitengebied tussen Oldenzaal en De Lutte. De routebeschrijving voorspelt “Een prachtig glooiend Twents landschap met karakteristieke boerderijen, fraaie landgoederen, groetende mensen.” Laat de aanhoudende warmte lees meer "Groene Moslims Wandeling"

Bezinningsmoment slavernij

Nieuwe Kerk Middelburg Onder Den Toren 1, Middelburg

Een moment van aandacht aan de herdenking van de afschaffing van de slavernij op 1 juli. We nodigen u van harte uit aanwezig te zijn bij dit bezinningsmoment op zaterdag 1 juli van 12:00 – 13:00 uur. Deze bijeenkomst is aansluitend op de herdenkingsplechtigheid van Provincie Zeeland met een kranslegging bij het monument. Vanaf 13:00 tot 20:00 uur lees meer "Bezinningsmoment slavernij"

Retraite: Je beste zelf opnieuw ontdekken

· online ·

De 'Re-Discovering your Best Self'-retraite is ontworpen om Christian Climate Action-leden te helpen verbinding te maken met en vertrouwen te hebben in hun door God gegeven talenten. En te zien wat ze kunnen bijdragen aan de beweging tegen klimaatverandering, in het bijzonder via Christian Climate Action. Je beste zelf opnieuw ontdekken is een Engelstalige online lees meer "Retraite: Je beste zelf opnieuw ontdekken"

Earth Overshoot Day

Wereldwijd •

Vandaag is de dag waarop de mensheid méér van de Aarde heeft gebruikt dan onze planeet in een heel jaar kan regenereren. • in 2023: 2 augustus (berekend) • in 2022: 1 augustus • in 2021: 3 augustus Hoe later in het jaar, hoe beter. Earth Overshoot Day is de dag waarop de mensheid meer lees meer "Earth Overshoot Day"

Vredeskamp Volkel

Vliegbasis Volkel Volkel

Deze zomer is er weer een vredeskamp bij de vliegbasis Volkel met een focus op het klimaat en een kernwapenvrije wereld.

A Rocha natuurweek

Natuurkampeerterrein Distelheide Stadsheidelaan 4, Doetinchem

Zin in een bijzondere zomer? A Rocha organiseert weer de Natuurweek. Een kampeerweek vol afwisseling van werk in de natuur, bezinning en stilte, gezelligheid en genieten in de prachtige Achterhoek. Dit jaar met een thema: bomen! Welke soorten zijn en er welke rol hebben zij in het behoud van de biodiversiteit op deze unieke locatie. lees meer "A Rocha natuurweek"

Bijeenkomst Parliament of the World Religions

· online ·

Het Parliament of the World’s Religions komt voor de 9e keer bijeen in oktober 2023, mogelijk virtueel in verband met heersende epidemieën. Met als thema "Defending Freedom & Human Rights", voorziet het programma in een unieke gelegenheid voor religieuze en spirituele leiders, theologen, activisten en organisatoren over de hele wereld om de kracht van de lees meer "Bijeenkomst Parliament of the World Religions"

Webinar Boeren met Toekomst

· online ·

Tijdens het webinar ‘Boeren met Toekomst’ gaan we op zoek naar oplossingen die het pad effenen voor verduurzaming door CO2-reductie. Dat doen we aan de hand van geslaagde praktijkvoorbeelden en met deskundigen.

#StopFossieleSubsidies

A12 - Den Haag Prins Clauslaan, Den Haag

zie: a12blokkade.nl en www.christianclimateaction.nl

Klimaatviering

Christus Triumfatorkerk Stolberglaan 154, Den Haag

Micha Nederland en Groene Kerken organiseren samen een viering waarin we stilstaan bij de gevolgen van de klimaatcrisis voor het leven op Aarde.

Regio-avond Groene Kerken Bennekom

Brinkstaatkerk Brinkstraat 41, Bennekom

Vorig jaar september is er een mooie regio-avond gehouden in de Ontmoetingskerk in Rhenen. Er waren toen achttien mensen uit allerlei kerken in een straal van 30 km rondom Rhenen aanwezig die naar huis zijn gegaan met plannen om elkaar blijvend te inspireren en op de hoogte te houden. Dit gaat een vervolg krijgen op lees meer "Regio-avond Groene Kerken Bennekom"

World Cleanup Day

Wereldwijd •

Op veel plekken ruimen mensen hun rommel op. Kijk hier hoe je mee kunt doen. Op de website van A Rocha vind je informatie over de WCD Toolkit en kun je je alvast aanmelden voor een lokale groep.

Freedom Sunday

Wereldwijd •

Freedom Sunday is een uitnodiging aan uw kerk om zich te verdiepen in slavernij van dit moment. Uw kerk kan helpen een einde te maken aan geweld en slavernij en samen met IJM een eind maken aan dit onrecht. Deel met uw gemeente Gods verlangen om hoop en vrijheid te brengen aan hen die nu lees meer "Freedom Sunday"


Wilt u uw evenement aanmelden voor deze agenda?
Maak dan gebruik van de ruimte onderaan de pagina Contact.