Spring naar inhoud

Duurzame agenda

Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Verjaring oorlog in Oekraïne

24 februari

Op 24 februari is het twee jaar geleden dat Poetin een grootschalige invasie lanceerde als onderdeel van zijn agressieve oorlog tegen Oekraïne en Oekraïense burgers. Om dat te herdenken organiseert de diaspora-organisatie Oekraïners in Nederland op vrijdag 24 febuari meerdere demonstraties door heel Nederland.
PAX steunt, net als andere Nederlandse organisaties, Oekraïners in Nederland. Samen staan we in solidariteit met Oekraïne en Oekraïense burgers, en tegen de oorlog en het vreselijke geweld dat burgers iedere dag aangedaan wordt.

Anna Walsma schreef een gebed ter inspiratie.

Laat ook jouw solidariteit zien!
Kom op 24 februari om 14:00 uur naar de Dam in Amsterdam.
Je kunt je opgeven voor de manifestatie bij het facebook-evenement van Oekraïners in Nederland of via het PAX -aanmeldformulier.

·•·

Europe4Peace organiseert verschillende demonstraties in verschillende Europese hoofdsteden:
EUROPA VOOR VREDE EN SOLIDARITEIT - STOP DE OORLOG IN OEKRAÏNE!

·•·

Symposium ‘Van oorlog naar vrede'
Het Centrum voor de Sociale Leer van de Kerk (CSLK) organiseerde in 2023 het symposium ‘Van oorlog naar vrede’. Een jaar oorlog in de Oekraïne: hoe te komen van conflict naar samenwerking. ‘Wie vrede wil, moet zich op oorlog voorbereiden’ zegt een Romeins gezegde. Maar geldt ook niet omgekeerd: ‘Wie oorlog wil, moet zich op vrede voorbereiden’? Hoe komen we weer uit een gewapend conflict, kunnen we (militaire) spanningen afbouwen en werken aan internationale structuren van vertrouwen, overleg en samenwerking?
De bundel met lezingen en artikelen is nu beschikbaar.

·•·

Russische Christenen Voor Vrede roepen andere (Russische) gelovigen op om te bidden en actie te ondernemen tegen de oorlog in Oekraïne. Pax Christi Vlaanderen steunt deze oproep en willen hen en de Oekraïense slachtoffers ook in gebed nabij zijn.
De invasie heeft onnoemelijk veel leed meegebracht: verwoeste steden, ontelbaar veel doden en verminkte mensenlevens aan Oekraïense zijde, maar ook ontelbaar veel gedode soldaten aan Russische zijde. Bidden voor vrede in deze context is aandacht hebben voor de slachtoffers aan beide zijden en ook aandacht hebben voor de vernietiging van de samenleving in zowel Oekraïne als in Rusland.
We kunnen daarom ook niet zomaar bidden voor verzoening. Er is waarheid en waarachtigheid nodig als men weer tot verzoening wil komen. Ook gerechtigheid moet worden nagestreefd om tot ware vrede te komen.
Organiseer een vredeswake voor de trieste verjaardag – 24 februari - van de start van de oorlog, of sluit aan bij een ander evenement zoals in Antwerpen.

Lees meer en download de inspiratieteksten.

Gegevens

Datum:
24 februari
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , ,

Locatie

Wereldwijd •
.

Wilt u uw evenement aanmelden voor deze agenda?
Maak dan gebruik van de ruimte onderaan de pagina Contact.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *