Spring naar inhoud

Doe mee

Overzicht van activiteiten die je zelf, of samen met anderen, kunt ondernemen om het leven op onze Aarde te verbeteren. Veranderen met kleine stapjes gaat beter dan met grote sprongen. En kijk welke keuzes bij jou passen, want niemand is hetzelfde.

Doe mee met een actieve organisatie

Op alfabetische volgorde

• Act!onAid is een internationale organisatie die zich inzet voor een eerlijke wereld met gelijke kansen voor iedereen.
  • A Rocha werkt op allerlei manieren aan natuurbehoud, een duurzame levensstijl en verdieping in het denken over zorg voor de schepping.
  • Christian Peacemaker Teams: werkt aan een wereld van gemeenschappen, die samen de verscheidenheid van de mensheid omarmen en rechtvaardig en vreedzaam leven met de hele schepping.
  • Green Faith: We weten dat we nu een kans hebben voor gedurfde transformatie, om een ​​leven op te bouwen dat met elkaar en met de aarde verbonden is. Ons geloof en onze spirituele praktijken geven ons de kracht om grote uitdagingen aan te gaan en de wereld diepgaand te veranderen. Over de hele wereld organiseren we gelovige mensen, spiritueel maar niet religieuze mensen, en religieuze leiders om zich bij de GreenFaith-gemeenschap aan te sluiten en lokale kringen te ontwikkelen. Welkom!
  • Groen Gelovig brengt christenen in beweging voor de zorg voor ons gemeenschappelijk huis: Gods schepping. Door inspiratie, bemoediging, nieuwe samenwerkingen en heel veel actie brengen we duurzame initiatieven en ‘groene agenda’s’ in de volgende versnelling. Wij brengen christenen bijeen die allemaal op hun eigen plek, maar ook samen willen gaan voor ecologische gerechtigheid.
  • Grootouders voor het klimaat voert campagne om het spaargeld van 55-plussers in bank- en ver­zekerings­producten en in pensioenfondsen te bestemmen voor duurzame projecten om op die manier de klimaatcrisis aan te pakken.
  • Justice and peace.nl: zorg voor integratie in het kader van mensenrechten en sociale gerechtigheid
  • Micha Nederland komt op voor gerechtigheid. De organisatie verbindt, inspireert en activeert kerken en organisaties om actief christen te zijn in deze wereld. Dichtbij én ver weg. Met oog voor mens en natuur.
  • Samen voor biodiversiteit: Natuurorganisaties, boeren, burgers, wetenschappers, banken en bedrijven zijn zich bewust van dit probleem en hebben de handen ineen geslagen. In 2018 verenigden 19 partijen zich in ‘Samen voor Biodiversiteit’ om samen te werken samen aan het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.
  • Tearfund helpt mensen zelf op te staan uit armoede en onrecht. We bieden wereldwijd hulp via lokale organisaties en kerken.
  • … Jouw organisatie?

Hoe doe je boodschappen?

Hoe minder je koopt des te beter het is.

• Wat is consumanderen?
  • Wat is consuminderen?
  • Kringloop, altijd goed: bijvoorbeeld https://100procentkringloop.nl/
  • Ook in de supermarkt maak je verschil.
  • Lees Superwaar: Wil je in de supermarkt meer duurzame producten kopen, maar raak je in de war door alle keurmerken, adviezen en tegenstrijdige meningen? Ben je goed op weg, maar zou je graag de volgende stap willen zetten naar nog meer duurzame keuzes? In SuperWaar worden alle aspecten van duurzaam eten besproken, maar ook de dilemma’s waar je tegenaan loopt als je anders wilt gaan eten. Met praktische tips, heerlijke recepten en inspirerende voorbeelden.
  • Nieuw kopen of liever hergebruiken?
    • bezoek een Repair café
    • vermijdt plastic, vervang het door glas, bijenwasdoeken, …
  • Voedende voeding
    · koop biologisch, voor je gezondheid;
    · koop FairTrade voor een eerlijker prijs;
    · gebruik duurzame recepten van Samen eerlijk eten;
  • kleding, duurzaam
  • kleding, rechtvaardig
    wollen produkten uit Nepal
  • Welke keurmerken zijn duurzaam?

Leer ecologisch tuinieren

Gebruikte bronnen: